bruttó különbség

2020.03.11. 12:55

Közép- és Kelet-Európában a legkisebb a nők bérhátránya

Meglepően nagy a férfiak és nők közötti bérkülönbség az EU legfejlettebb gazdasággal rendelkező államaiban, derül ki az Eurostat legfrissebb kimutatásából.

Forrás: Shutterstock

Miközben baloldali politikusok a nők „diszkriminációjáról” beszélnek a közép- és kelet-európai államokban, a statisztikák szerint éppen ezekben az országokban áll egymáshoz a legközelebb a nők és a férfiak bruttó bére.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat március 8-án, a nemzetközi nőnapon tette közzé legfrissebb felmérését, amely a férfiak és a nők fizetése közötti különbségeket hasonlítja össze – számol be a V4NA.

A kimutatás alapján kiderül, hogy a legfejlettebb gazdasággal rendelkező európai államok közül a bérkülönbség jó néhányban – így Németországban, Franciaországban és Ausztriában – meghaladja az európai átlagot (14,8 százalék), míg Hollandiában megegyezik azzal. Kiemelkedően magas a bérkülönbség az immár nem EU-tag Egyesült Királyságban és Svájcban is. A lista élén Észtország áll, ahol közel 23 százalékos az eltérés a férfiak és a nők bruttó bére között.+

Az Európai Szocialista Párt Nőszervezete február végén elindította a „Nemek közötti bérszakadék – Nem játék!” elnevezésű kampányát, hogy felhívja a figyelmet a nők fizetésében megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetésére. Ehhez csatlakozva az ellenzéki Magyar Szocialista Párt (MSZP) parlamenti frakcióvezető-helyettese, Gurmai Zita gyakran helyezi a nők számára hátrányos fizetéseket belpolitikai retorikájának élére. Legutóbb az MSZP nőnapi megemlékezésén kijelentette, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormány eddig „nem sokat tett a magyar nőkért”, a Facebookon megjelent köszöntő videóban pedig arról beszélt, hogy a magyar nőknek egy napi figyelem jár, az év további 364 napján pedig „diszkriminációt szenvednek”.

A valóság ezzel szemben az, hogy

Magyarországon a nőknek 3 év szülési szabadság jár, törvény védi a szülési szabadságról visszatérő női munkavállalókat, a női és a férfi munkavállalók bére közötti különbség (11,2 százalék) pedig jelentősen az EU átlaga alatt van.

Az Eurostat a közép-és kelet-európai régióban csak Horvátországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Romániában mutatott ki valamelyest kedvezőbb bérkülönbséget.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában