Alapellátás

2020.06.16. 09:44

Tovább csökkent a fogorvosi praxisok száma júniusban

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint júniusban a fogorvosi alapellátásban tizenegy praxis szerződése szűnt meg. Áprilisban a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 235 volt, májusban 246, júniusban pedig 288 – írta a Világgazdaság kedden.

Forrás: Shutterstock

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke a lapnak elmondta, hogy

az összes üresen álló praxis csaknem 851 ezer ember fogorvosi ellátását érinti hátrányosan, ezekben a körzetekben csökkentett óraszámban helyettesítéssel látják el a betegeket.

Hozzátette, hogy vannak ténylegesen ellátatlan körzetek is, ahol a lakosság egyetlen egészségbiztosítási szerződéssel rendelkező fogorvoshoz sem tartozik.

Statisztikai adatok szerint

Magyarországon a lakosság 60 százalékának van hiányzó foga pótlás nélkül, és a magyarok harmadánál tartanak nyilván kezeletlen lyukas fogat.

A Világgazdaság kiemeli, hogy az idén is vannak az egészségbiztosító által meghirdetett praxis- és letelepedési pályázatok a háziorvosok és fogorvosok részére, ezek keretösszege 1,25 milliárd forint. Az elnyerhető támogatás összege annál magasabb, minél régebben betöltetlen a praxis.

Letelepedési pályázat esetén 12-20 millió forint közötti támogatást lehet elnyerni, praxispályázatoknál pedig 4 millió forintot.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában