árupiac

2020.07.28. 07:41

A lakosság is felfigyelhet az aranyralira

Megdőlt a történelmi rekordár, minden tényező a további emelkedést támogatja.

Könnyen 2000 dollár fölé emelkedhet az arany tegnap történelmi csúcsot döntő unciánkénti jegyzésára. Fényes időszaka lehet a nemesfémnek a 2021-es és a 2022-es év is – írja a Világgazdaság.

Történelmi csúcsra emelkedett tegnap az arany árfolyama, egy uncia ára meghaladta az 1940 dolláros szintet. A napon belül több mint 2 százalékos árfolyam-emelkedéssel a 2011 szeptemberében látott 1920 dolláros rekordár a múlté lett.

Az Erste azt írta, a csúcsdöntésre azért kerülhetett sor, mert minden tényező az erősödést támogatja: nem látszik a megoldás a kínai–amerikai vitában, a dollár gyengül, a hozamok csökkennek, a Covid–19-járvány továbbra is terjed, miközben újabb monetáris és fiskális élénkítés jöhet a világban.

Várakozásaik szerint az aranyár idén elérheti a 2000 dolláros szintet.

Schmidt Kálmán, a Magyar Aranypiac Kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta,

a vártnál sokkal könnyebben törte át az arany kurzusa az 1920 dolláros szintet,

a befektetők vételi kedve pedig továbbra is kitarthat, ha a napi zárások is új történelmi csúcsokat hoznak. A 2000 dolláros szint óriási lélektani ellenállásként funkcionálna, ha visszateszt nélkül jutna el addig a kurzus, azt elérve szinte borítékolható a korrekció.

Schmidt Kálmán szerint a mostani rali fő motorja elsősorban az, hogy óriási mentőcsomagokra volt és van szükség a világ vezető gazdaságainak talpra állítására, emiatt pedig (elsősorban az évtizedekre elhúzódó eladósodás láttán) sokan későbbi pénzügyi anomáliáktól tartanak. Jelentősek tehát a kockázatok befektetői szemmel, így érthető, hogy a portfóliókban nagyobb súly jut az aranynak és a nemesfémeknek.

A szakértő reagált a Bloombergen megjelent felvetésre is (lásd keretes írást), egyetértve azzal, hogy nyomás alá kerülhet a fizikai aranypiac, ha a különböző határidős kontraktusok lejártával a befektetők fizikai szállítást kérnek.

Hozzáfűzte, hogy ez pluszkeresletet összességében már nem generál. Márciusban láthattuk, milyen az, amikor befagy az arany fizikai piaca: az egyik legismertebb svájci finomító, az Argor Heraeus, amely a közép-európai kereslet nagy ellátója, akkor két hétre kénytelen volt bezárni.

Az arany ellátási láncolatának összetettségét tekintve nem zárható ki, hogy a közeljövőben is lesznek fennakadások

– mondta a Magyar Aranypiac vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában