gyermekvállalás

2020.07.27. 06:14

Átrajzolta a hitelpiacot a babaváró támogatás

A tavaly júliusi indulás és az idén május vége között eltelt tíz hónap alatt 722,1 milliárd forintra nőtt az érintett családoknál lévő állomány.

Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású babaváró konstrukció, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a tavaly júliusi indulás és az idén május vége között eltelt tíz hónap alatt 722,1 milliárd forintra nőtt az érintett családoknál lévő állomány, ami a lakosságnál lévő teljes hitelmennyiségnek már a 9,7 százalékát tette ki – írta a Világgazdaság hétfőn.

A lap hozzáteszi, hogy a babaváró megjelenése szinte minden fontosabb lakossági hiteltermék részesedésénél csökkenést hozott a májusig számolt egy évben: a lakáshitelek súlya 54,7-ről 50,4 százalékra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké 15,3-ről 11,6 százalékra olvadt a háztartások portfóliójában. Csak a személyi kölcsönöknek sikerült szinten tartaniuk a részesedésüket, az változatlanul 12,4 százalékos.

A támogatott konstrukció gyors előretörése érthető, hiszen a tavaly júliusi megjelenés óta ritkán csökkent 50 milliárd forint alá az új szerződések havi mennyisége. A koronavírus-járvány által leginkább érintett áprilisban és májusban is rendre 46 milliárd forint feletti értékben születtek babaváró szerződések – írta a lap.

A Világgazdaság szerint ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor decemberre a babaváró állománya akár már a szabad felhasználású jelzáloghitelekét és a személyi kölcsönökét is meghaladhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában