fontos határidő

2020.09.12. 14:24

Szeptember 15-ig érdemes igényelni a diákhiteleket

Idén augusztus 15-től az eddigi havi maximum 70 ezer forint helyett már 150 ezer forint igényelhető teljesen szabad felhasználásra.

Azok a diákok juthatnak hozzá október 15-ig a rendkívül kedvező kamatozású Diákhitel1-hez, akik szeptember 15-ig akár elektronikusan, akár papíron leadják az igénylésüket – tájékoztatott a Diákhitel Központ az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Azt írták: fontos határidő közeleg a mintegy 270 ezer felsőoktatási hallgató számára. A kormány döntése alapján az

idén augusztus 15-től az eddigi havi maximum 70 ezer forint helyett már 150 ezer forint igényelhető teljesen szabad felhasználásra.

Lehetőség van arra is, hogy a hallgatók a teljes szemeszterre egy összegben igényeljék a Diákhitel1-et, így október 15-én akár 750 ezer forinthoz is hozzájuthatnak azok a hallgatók, akik szeptember 15-ig eljuttatják a Diákhitel Központhoz az igénylésüket – tették hozzá.

Emlékeztetnek arra, hogy a Diákhitel1-et a hallgatók bármely európai uniós egyetemen folytatott tanulmányok esetén igényelhetik, illetve élhetnek a lehetőséggel a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok is.

Közölték: az önköltséges tanulmányokhoz felvehető kamatmentes Diákhitel2-t is érdemes szeptember 15-ig igényelni, mivel a felsőoktatási intézmények jellemzően szeptemberig kérik átutalni az első szemeszterre járó önköltségi díjat.

A Diákhitel2 esetében a felvehető összeg maximuma a képzési költség összegéhez igazodik

, és azt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemeknek és főiskoláknak utalja.

Felhívták a figyelmet arra, hogy mindkét hitelkonstrukció törlesztését csak a tanulmányok befejezését követő negyedik hónapban kell megkezdeni, a jövőbeni kereslethez igazodó mértékben.

A diákhitelek bármikor ingyenesen előtörleszthetők, és továbbra is él a 2018-ban bevezetett családtámogatási elem, miszerint, ha egy családban megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes diákhitel-tartozást elengedik.

A központ adatai szerint a május 1-től elérhető Diákhitel Pluszt már több mint 20 ezer hallgató igényelte. Ezt a maximum félmillió forintos kamatmentes és teljesen szabad felhasználású hitelt egy év türelmi idő után kell elkezdeni törleszteni.

Hozzátették: a diákhitel igénylésekor ügyfélkapus hozzáférésnél és az igénylés NEPTUN rendszeren keresztüli indítása esetén lehetőség van elektronikus aláírással történő szerződéskötésre, így nincs szükség személyes jelenlétre és papíralapú dokumentumok benyújtására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában