Ország-világ

2020.10.09. 08:58

Koronavírus: megkezdődött a remdesivir hazai gyártása, és készül a favipiravir is

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetésével március óta zajlanak az egészségügyi védekezés hatékonyságának növelését szolgáló kutatás-fejlesztési programok.

A kormány megbízásából és finanszírozásával megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően már kétféle, a nemzetközi gyakorlatban bevált gyógyszer vethető be a magyar betegek kezelésére.

Megkezdődött a remdesivir hazai gyártása, és már üzemi léptékben készül a hazánkban előállított favipiravir is

– közölte pénteken a minisztérium.

Bódis József, a tárca felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kijelentette: „Más világméretű kihívásokhoz hasonlóan a vírusválsággal való sikeres megküzdés kulcsa is az innováció. Az ITM által koordinált több mint húsz projekt között megtalálhatók a vírus terjedését vizsgáló mérések, a védekezést segítő eszközfejlesztések, a betegek felépülését támogató kutatások, fejlesztések is. Az újabb magyar gyógyszerfejlesztési sikerek látványos jelei a hazai kutatások hatékonyságának, a vállalati és egyetemi szakértők világszínvonalú tudásának, példás együttműködési készségének.”

A Richter Gedeon Zrt. már tavasszal lehetőséget kapott a koronavírus kezelésében bizonyítottan hatásos remdesivir hazai fejlesztésére.

A hatóanyag klinikailag igazolt módon gyorsítja a betegek gyógyulását, trendszerűen csökkenti a halálozási arányt.

A kormányzati forrásból finanszírozott fejlesztés eredményeként legyártott gyógyszereket a cég átadja a magyar államnak. A jelenleg a gyártó raktárában várakozó, klinikai vizsgálathoz felhasználható kiszerelt mennyiség mintegy 250 beteg kezelését teszi lehetővé. Október végéig összesen több mint 800 betegnek elegendő gyógyszer áll majd rendelkezésre. A projekt mintegy 400 millió forint támogatással valósulhat meg – számolt be az ITM.

Az innovációs tárca első körben, még tavasszal, 3 milliárd forintot különített el a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztési feladatokra.

A támogatott projektek – a terápiás módszerek kidolgozásától a lélegeztetőeszközök sorozatgyártásán át a matematikai modellezésen alapuló járványügyi elemzésekig – a tervezett ütemben haladnak előre.

A Befektetés a jövőbe pályázati felhívásban 7 milliárd forint forrás volt elérhető a népegészségügyi szempontból jelentős diagnosztikai és terápiás eljárások, új technológiák, termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez. A kiírásra beérkezett több mint ötven projektjavaslat formai ellenőrzése és szakmai véleményezése zajlik. Általánosabb célú egészséggazdasági és egészségipari beruházásokra további két pályázatban összesen 85 milliárd forintot biztosít a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában