Ország-világ

2020.11.24. 10:47

Így használhatja ki a legjobban a lakásfelújítási támogatást panellakásoknál

A kiadások felét, maximum 3 millió forint támogatást ad az állam lakások korszerűsítésére a januártól induló felújítási program keretében, amely megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakra kifizetett összeget.

Az érintettek akkor járnak a legjobban, ha a munkadíj vagy anyagköltség egyike sem kevesebb az összes kiadás negyedénél – kezdi az ismertetést a Világgazdaság.

A felújítás programban minden gyermekes háztartás részt vehet, így a panellakásokban élők is, akik például a nyílászárókat cserélhetik le.

A felújított panelek az ingatlan.com adatai szerint népszerűbbek, az érdeklődők 30 százaléka keresi ezeket, a korszerűsítésre szoruló panelek kevésbé kapósak – írja a lap.

Budapesten egyébként a panellakások négyzetméterárának átlagos kínálati ára novemberben 570 ezer forintot tett ki, ami két százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A vevők erősödő alkupozíciója miatt a fővárosi panelpiacon 6-7 százalékkal lefelé mozdultak az adásvételi árak. A debreceni paneleknél az átlagos kínálati négyzetméterár 433 ezer forint, Győrben 397 ezer, Kecskeméten pedig 376 ezer forintnál jár.

A magyarországi lakótelepi, azaz panellakások egy része is korszerűbbé válhat a jövőre induló állami lakásfelújítási program révén – áll az ingatlan.com több mint 30 ezer panellakás-hirdetés adatai alapján készült elemzéséből, amely amellett, hogy bemutatja a mostani panelpiacot, választ ad arra is, hogyan érdemes az államilag támogatott lakásfelújításba belevágni.

A fő szabály szerint a lakásfelújítás költségeinek 50 százalékát, maximum 3 millió forintot kaphatnak a legalább egy gyermeket nevelő háztartások a program keretében. A költségek felét a számlák elektronikus beküldése után, utólag fizeti ki az Államkincstár.

A program megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakat, és ezek együttes összege képezi a támogatás alapját.

Mivel azonban a támogatást fele-fele arányban lehet elszámolni munkadíjra és anyagköltségre, ezért várhatóan akkor járnak legjobban a lakásfelújítók, ha egyik költségtípus sem kisebb az összes költség negyedénél – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A jövőbeni korszerűsítés például a fűtésszámlát is mérsékelheti a nyílászárók cseréje vagy felújítása után, akár a panellakásokban is. Balogh László azt mondta, hogy a lakásállomány jelentős részét, 14 százalékát adják a panelek, azaz majdnem minden hetedik lakás tartozik ebbe a körbe.

A több százezer panellakás egy része olyan házban van, amely az elmúlt két-három évtizedben átesett korszerűsítésen, például szigetelést kapott kívülről, de az állomány nagyobb részét nem érintették ezek a beruházások. Éppen ezért a panellakásoknál érdemes a lakáson belüli felújítást is végrehajtani.

Annál is inkább, mert a panelpiacon belül a keresletet meghatározza, hogy felújított ingatlanról vagy felújítandó ingatlanról van-e szó. A panellakások iránti érdeklődések 30 százaléka felújított állapotúra érkezett az elmúlt két évben, 25 százalékuk pedig a felújítandókat kereste – tette hozzá Balogh László.

Az ingatlan.com elemzése szerint a panellakásoknál is megállt a korábbi években látott drágulás.

Idén november közepén a budapesti panellakások négyzetméterárának középértéke 570 ezer forint volt, ami 2 százalékos csökkenést jelent tavaly novemberhez képest.

Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy tavaly óta a vevők alkupozíciója jelentősen erősödött, így a tényleges adásvételi árak 6-7 százalékkal kerültek lejjebb egy év alatt. Az is látszik, hogy a felújítottként hirdetett budapesti panellakásokat négyzetméterenként 85 ezer forinttal drágábban kínálják eladásra, mint a korszerűsítésre szorulókat, átlagosan 606 ezer forintos négyzetméteráron.

A többi nagyváros közül Debrecenben minimálisan, 3 százalékkal 433 ezer forintra emelkedett a panellakások átlagos négyzetméterára. Győrben 2,5 százalékkal 397 ezer forintra nőttek. Kecskemét 376 ezer forintos panel-négyzetméterárral szerepel az ingatlan.com elemzésében, ami megegyezik az egy évvel korábbi átlaggal.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában