megélénkült kereslet

2021.01.25. 13:09

Negyedével emelkedett a hazai használtautó-piacon az átlagár tavaly

Egyes esetekben még az a különleges eset is előfordult, hogy egy-két éves autók az újkori árukon keltek el.

20201202 Székesfehérvár Illusztráció A COVID-19 hatása a használt autók piacára A képen: A Sturcz Autó Kft. használt gépjármű kereskedés telephelye a megyeszékhelyen Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert

A magyar használtautó-piacon az átlagárak 2020. januártól decemberig 25 százalékkal, 2,48 millió forintról 3,11 millió forintra emelkedtek – közölte a Használtautó.hu online piactér.

A közlemény szerint az oldalon indított keresések alapján 2020 kedvenc használt autója a Skoda Octavia volt, második a Ford Focus, az Audi A4 pedig a harmadik helyen található.

Vásárlások alapján az importban a dobogó élén lévő Opel Astrát a Volkswagen Golf és a Ford Focus követi.

A vonzó márkanéven túl egyre fontosabbnak tűnik a fenntarthatósági szempont. Már a használtautó-piacon is egyre népszerűbbek a hibrid és elektromos autók, amelyek a keresések 8 százalékát adják. Katona Mátyás, az oldal szakértője a közleményben kiemelte, statisztikájuk szerint

leginkább az 1 millió forint alatti és a 2-3 millió forintos autókat keresik a piacon.

Az utóbbi szegmensből szemezőknek mindenképpen jó hír lehet, hogy ennyiért már valódi hibrid és tisztán elektromos modelleket is találhatnak, még ha nem is teljesen újakat – tette hozzá a szakértő.

Szerinte az áremelkedés mögött az év végére látványosan erősödő hazai keresleten túl további tényezők is állnak, így a forint gyengülése, továbbá az emissziós és biztonsági előírások miatt az új autók, valamint a külföldről érkező használtak ára is nőtt.

Egyes modelleknél még az is előfordul, hogy az 1-2 éves példány gyakorlatilag az újkori áráért értékesíthető.

Azonban az értük kapott összegből már nem kapható új példány, és a forintösszeg euróban is jóval kevesebbet ér – magyarázta Katona Mátyás.

A közleményben rámutatnak arra is, hogy ugyan a 2019-es év 800 ezer tranzakciójától elmaradt a tavalyi 779 940 tulajdonosváltás, a hazai autópark ötöde a koronavírus ellenére is gazdát cserélt, decemberben rekordszámú, több mint 36 millió keresést regisztráltak.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában