elkötelezettség

2021.03.12. 08:26

Aláírta az Opus Global a Tigáz megvásárlásáról szóló megállapodást

Az Opus Global Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a Tigáz Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaságban. A 2021. március 11-én aláírt megállapodás értelmében az Opus a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban. Ezzel egyidejűleg a tőzsdei társaság Igazgatósága döntött a TITÁSZ Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaságot – sikeres tranzakció esetén – tulajdonló Opus Energy Kft. létrehozásáról is.

A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgáz elosztási engedélyes tevékenységet. A leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megvásárlásával az Opus Global Nyrt. megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését,

az ügylettel a holding hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki a hazai energetikai befektetések területén.

Dzsubák Attila Zsolt, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója az akvizíció kapcsán elmondta:

„A Tigáz az Opus eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.”

Az Opus Global Nyrt. Magyarország keleti régiójára növekedési potenciálként tekint, a cégcsoport egyéb, helyi érdekeltségei pedig további szinergiákat is biztosít az új leányvállalat számára. A Tigáz a hazai gázvezeték-üzemeltetők közül az egyik legeredményesebb, 2019. évben a társaság árbevétele 32 milliárd Ft, üzemi eredménye 6,7 milliárd Ft, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd Ft volt. Az Opus Global Nyrt. célja a társaság kiszámítható bevételtermelő képességének biztosítása és növelése további hálózatfejlesztési beruházások végrehajtásával. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, a társaság ezt követően Opus Tigáz Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét.

Mint ismert, az Opus Global Nyrt. 2020. december 23-án kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) részvénycsomagjának megvásárlására. A tranzakciós folyamat technikai lépéseként a tőzsdei társaság igazgatósága döntött arról, hogy a Status Energy Kft-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az Opus Energy Kft.-t, amely cégen keresztül kívánja tulajdonolni az tiszántúli áramhálózati vállalatot. Mind a Tigáz, mind a Titász az Opus eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul majd hozzá a tőzsdei cég eredménytermelő képességéhez. A tranzakciók zárását követően az Opus Global Nyrt. a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában