agrárium

2021.05.15. 13:23

Gyepgazdálkodási munkacsoportot hozott létre az Agrárminisztérium

Gyepgazdálkodási munkacsoportot hozott létre az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége részvételével és kezdeményezésére annak érdekében, hogy elősegítse a hazai gyepek jobb hasznosítását és a gyepgazdálkodás színvonalának emelését – jelentette be Feldman Zsolt, a minisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az államtitkár kitért arra, hogy gyepeink állapota közel 18 ezer állattartó gazdálkodó munkáját befolyásolja, hiszen a húsmarha- és juhtartás eredményessége szorosan kapcsolódik a gyepgazdálkodás eredményességéhez.

A legeltetés és kaszálás színvonala központi kérdés az állatok takarmányozásában.

A húshasznú tehénlétszám erőteljes növekedése napjainkra meghozta a legeltetés térhódítását, a juhtartás hagyományosan komoly gyephasználó, ezért került elő a téma gondozásának szükségessége.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a hazai gyepek jelentős természetvédelmi értéket jelentenek, mintegy felük védettséget élvez. A klímaváltozás már jelen lévő negatív hatásai miatt is kulcskérdéssé válik gyepeink jó állapotban tartása, hiszen a gyakorlatban reagálni kell a mind hosszabb vízhiányos időszakokra. A hazai kutatások során azt találták, hogy az extenzív, legeltetésre alapozott állattenyésztés kedvező csapadékellátottság mellett egyértelműen klímabarát. A mérések alapján az üvegházhatású gázok kibocsátását (a legelő, kaszáló és a téli szállás szintjén) a legelő növényzetének szén-dioxid-felvevő kapacitása képes volt ellensúlyozni.

A most megalakult munkacsoport a természetvédelmi szempontokkal összeegyeztethető megoldásokat keres, hiszen a gazdálkodás és a gyepek jó ökológiai állapota közötti egyensúly megtalálása mindenkinek érdeke.

A munkacsoport munkájába a témával foglalkozó szakmai műhelyek, kutatók, háttérintézmények is részt vesznek annak érdekében, hogy a szakmailag lehető legjobb javaslatok születhessenek meg, eredményeit pedig mind a gazdálkodók, mind a támogatáspolitika hasznosítani tudja – emelte ki az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában