lassabb haladás

2021.07.11. 11:11

Felgyorsult az aratás, több munkagépre kell számítani az utakon

Országszerte felgyorsult az aratás, ezért gyakrabban közlekednek a közutakon mezőgazdasági munkagépek és vontatók – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Debrecen, 2016. június 29. Kombájnok aratják a búzát egy Debrecen közeli szántóföldön 2016. június 29-én. A kedvezõ idõjárás miatt korábban elkezdõdhetett az õszi búza betakarítása. A termés várhatóan 5 tonna körüli lesz hektáronként. A hazai felhasználás mellett a tervek szerint mintegy 2 millió tonna búzát lehet exportálni. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az idén csaknem másfél millió hektáron aratnak, ami az ország területének 16 százaléka. Az őszi árpa nagy részével már végeztek, az őszi káposztarepce, az őszi búza betakarítása nemrég kezdődött, a rozs, a tritikálé, a tavaszi árpa és a zab ezután következik.

Az aratás a közlemény szerint még 3 hétig tarthat, a NAK ezért türelmet és körültekintést kér azoktól, akik vezetés közben kombájnnal, traktorral, szállítójárművel találkoznak.

A munkagépek – mint írták – lassan haladnak, ezért feltorlódhat mögöttük a forgalom, előzni viszont csak óvatosan, jól belátható útszakaszon lehet, nagy oldaltávolságot tartva.

Mezőgazdasági járművel mindenütt lehet közlekedni, ahol azt a KRESZ nem tiltja. A mezőgazdasági munkákra használt lassú járművek óránként maximum 25 kilométeres, mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 kilométeres sebességgel mehetnek. A jelzőfényeknek nem szabad takarásban lenniük, a kombájnokról pedig le kell szerelni a vágóasztalt – hangsúlyozták.

Címkék#aratás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában