bővülő kínálat

2021.08.29. 22:23

A koronavírusjárvány a taneszközök árába is beleszól

Az írószerárak emelkedésének mértéke egészen eltérő lehet, míg a tankönyvek idén is ingyenesek.

Budapest, 2019. augusztus 27. Tolltartókat néznek lányok egy budapesti tanszerszaküzletben 2019. augusztus 27-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A múlt tanév kezdete óta nem kell fizetniük a tankönyvért a köznevelésben és a szakképzésben tanulóknak, az írószerek megvásárlása viszont továbbra is a szülőkre vár. Vannak, akik már bevásároltak, de a legtöbben augusztus utolsó napjaira ütemezték az írószerüzlet felkeresését – írja a Magyar Nemzet.

A REGIO Játék augusztus elején végzett felmérése szerint

az általános iskolások szülei idén általában 10-15 ezer forintért vásárolnak tanszert, és hasonló összeget fordítanak új iskolatáskára is.

Beszámítva a végösszegbe a testnevelésórákhoz szükséges felszerelést – tornazsákot, tornanadrágot, trikót, tornacipőt is – az iskolakezdés egy gyerekre hozzávetőleg a 60 ezer forintot is meghaladhatja.

A koronavírusjárvány a tanszergyártás teljesítőképességét is csökkentette – állítják a gyártók és a forgalmazók. Van olyan cég, amelyik egy év alatt kétszer is emelt árat, de a legtöbb helyen a múlt évinél csak 10-15 százalékkal kerül többe a füzet, a ceruza vagy a filctoll. Míg a menő iskolatáskáért és a márkás golyóstollért ennél akár kétszer-háromszor is többet kell fizetni.

Az áremelés mögötti indokok között állítólag a meghatározó, hogy a Kínából érkező árucikkek – beleértve a taneszközök – szállítási költsége jelentősen emelkedett. Mindeközben persze színesebb is lett a paletta, kiváltképp a hátizsák-piacon.

De az írószerek között is van már háromszög alakú grafitceruza és több, kizárólag balkezesek számára készült tollat is kínálnak a boltok.

Miközben az iskolaszerek kereskedelmében is folyamatosan növekszik az online-kínálat, amelynek az állandóan a számítógépükön lógó diákok kiváló célközönsége. A fiatalok könnyen rátalálnak egy menő iskolatáskára vagy edzőcipőre, ami a szállítási költséggel együtt jelentősen megnövelheti a család kiadásait.

Borítókép: Tolltartókat néznek lányok egy budapesti tanszerszaküzletben 2019. augusztus 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában