vízgazdálkodás

2021.09.11. 14:50

Egyre nagyobb kihívások elé állítja a mezőgazdaságot a szélsőséges időjárás

Minél hamarabb megoldást kell találni a helyzetre, hiszen az intenzív mezőgazdasági termelés öntözés nélkül már elképzelhetetlen, ezért az Agrárminisztérium az öntözéses gazdálkodás elősegítésére egy intézkedéscsomagot készített – mondta Farkas Sándor, Agrárminisztérium államtitkára Budapesten, a NIVEX Nemzetközi Ivóvíz Konferencián a szaktárca közleménye szerint.

Debrecen, 2020. április 23. Látókép határában önjáró lineár öntözõberendezéssel pótolják az elmaradt csapadékot a borsó vetésterületén. Mivel több mint egy hónapja nem volt országos kiterjedésû csapadék, a termõföld felsõ 20 centis rétegében kritikus mértékû lett a vízhiány. A gazdaságok öntözéssel igyekeznek támogatni a haszonnövények kelését és vegetációját. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Az államtitkár a tudományos konferencián elmondta: a jelenlegi előrejelzések alapján a 21. század végére a Kárpát-medencében az átlaghőmérséklet akár 3,5 fokkal is emelkedhet. A nyári hónapok még intenzívebb felmelegedéséhez, a csapadékos és csapadék nélküli időszakok szélsőséges változásához Magyarországnak is alkalmazkodnia kell.

Az idei június volt a valaha mért legszárazabb és a harmadik valaha mért legforróbb nyári hónapunk. Júniusban átlagosan mindössze 16 milliméter csapadék hullott a szélsőségesen száraz térségben, az Alföld középső részén.

Felelősséggel tartozunk szülőföldünkért, alapvető nemzeti érdekünk, hogy megfelelően bánjunk vízkészleteinkkel, gondoskodjunk vízbázisaink védelméről, tegyünk a fenntartható vízgazdálkodásért – hívta fel a figyelmet.

Farkas Sándor a tudományos tanácskozás résztvevői előtt beszélt arról is, hogy mivel a mezőgazdaság jövője szempontjából az öntözésfejlesztés megkerülhetetlen, az öntözéses gazdálkodás elősegítésére az Agrárminisztérium intézkedéscsomagot készített, amelynek része az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény.

Megfelelően bánni vízkészleteinkkel, tenni a fenntartható vízgazdálkodásért, gondoskodni vízbázisaink védelméről nemcsak gazdasági, hanem alapvető nemzeti érdekünk is.

A törvény és a hozzá kapcsolódó intézkedéscsomag átlagosan ötmillió forinttal csökkentheti 100 hektár termőföld öntözéséhez szükséges beruházásának költségét

- hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor reményét fejezte ki, hogy a gazdák igénye és érdeke szerint egyre nagyobb mezőgazdasági területet lehet majd öntözni. Úgy vélte, a jelenlegi mintegy 100 ezer öntözött hektár az elkövetkező években 200-250 ezer hektárra is nőhet, biztosítva ezzel az eredményes gazdálkodást. Ezt segítheti az az 50 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat, amelyben eddig 671 támogatói döntés született 36 milliárd forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában