közlemény

2021.09.14. 14:00

ITM: egymilliárd forintos támogatás ösztönzi a nemzetvédelmi kutatómunkát

Az NVKDP pályázatra a felsőoktatási intézményen kívül nemzetvédelmi témájú, a gyakorlatban is hasznosuló kutatómunkát végző doktori hallgatók jelentkezhetnek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Védelmi kutatás-fejlesztést célzó alprogrammal bővül a fiatal magyar kutatókat támogató Kooperatív Doktori Program (KDP). Az egymilliárd forint keretösszegű felhívás célja a magasan képzett, tudományos ismeretekkel rendelkező munkavállalók számának növelése a nemzetstratégiai ágazatban – jelentette be kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A Nemzeti kutatási, fejlesztési és innovációs alapból meghirdetett Kooperatív Doktori Program (KDP) speciális ösztöndíjprogramként az ipari és szolgáltatói szektorok igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok pályakezdését. A kezdeményezés idén az egymilliárd forintos keretösszegű Nemzetvédelmi Alprogrammal (NVKDP) bővül – tették hozzá a közleményben.

Az NVKDP pályázatra a felsőoktatási intézményen kívül nemzetvédelmi témájú, a gyakorlatban is hasznosuló kutatómunkát végző doktori hallgatók jelentkezhetnek. Az ösztöndíjprogram a nemzetstratégiai ágazatra fókuszálva célzottan támogatja a tudományos életutakat és a hazai kutatói utánpótlást.

Az alprogramban részt vevő doktori hallgatók vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel témájukat. Az NVKDP havi nettó 400 ezer forintos ösztöndíjjal teremt lehetőséget a kutatói karrierépítésre. A doktori hallgató mellett támogatásban részesül az őt befogadó és segítő doktori iskola, a megvalósításba bevont témavezető és szakértő is.

Az ITM közlemény kitért arra is, hogy a program újabb elemmel gazdagítja a gazdasági újraindítást és a magas hozzáadott értéket teremtő munkahelyek létesítését célzó kormányzati intézkedések sorát. A kezdeményezés az innovációban világszerte élenjáró védelmi ipar felé tereli a tehetséges fiatal kutatókat.

A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében valósul meg. A NVKDP 2021 részleteiről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhető el bővebb információ – fűzték hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában