folyamatos egyeztetés

2021.10.28. 18:15

A kistelepüléseken lakók életkörülményeit is javítja a kormány

A falusi emberek számára fontos közösségi terek jönnek létre, kávézók, fagylaltozók, de sok száz településen gyógyszervásárlási lehetőség is nyílik.

A falvakban, kistelepüléseken élők körülményeinek javítására is fókuszál a kormány, a Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnokon.

Gyopáros Alpár a Magyar falu programban meghirdetett, falusi kisboltokat érintő támogatásról szólva közölte: 1415 már működő falusi kisbolt kap összesen 32 milliárd forint támogatást, amelyet a kétezer lakosúnál kisebb településeken vehetnek igénybe; a forrás ingatlan vásárlására, fejlesztésére, valamint eszközbeszerzésre és bértámogatásra fordítható.

Kiemelte: a települések vezetőivel, az egyházak képviselőivel, civil szervezetekkel folyamatosan egyeztettek, illetve egyeztetnek arról, miként segíthet a kormány, hogy az ott élők helyzete javuljon azáltal, hogy orvosi rendelők, boltok nyílnak, utakat tesznek rendbe. A falusi emberek számára fontos közösségi terek jönnek létre, kávézók, fagylaltozók, de sok száz településen gyógyszervásárlási lehetőség is nyílik.

Emlékeztetett arra, hogy 2019-ben 150 milliárd forint, 2020-ban pedig 200 milliárd forint volt a rendelkezésre álló forrás; 2021-ben már meghaladta a 270 milliárdot, jövőre pedig várhatóan a 300 milliárd forintot is.

Összességében csaknem 2400 település érintett a falusi kisboltok támogatási lehetőségében, egy-egy boltra pedig akár 60-70 millió forint is juthat. Az állam a támogatásért cserébe öt évig tartó üzemeltetési kötelezettséget ír elő az igénylő számára, valamint meghatározza a kötelezően forgalmazandó alapvető fogyasztási cikkek körét, és önerős fejlesztést is kér a boltosoktól.

A hazai költségvetési forrásból származó támogatás az üzlet külső és belső felújítására, épületgépészeti korszerűsítésére, bővítésére, építésére, akadálymentesítésére költhető. Egy-egy üzlet átlagosan 22,5 millió forint támogatásban részesül.

A kormánybiztos elmondta: a Magyar falu program indulása óta több mint 20 ezer nyertes pályázat révén több mint 220 milliárd forint támogatást kaptak a hazai kistelepülési önkormányzatok, a falvakban működő egyházközségek, a tankerületi központok és a civil szervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában