Együttműködés

2021.10.11. 16:11

Palkovics: a jövőorientált ágazatok a magyar és a horvát gazdaság közös kitörési pontjai

A hidrogéngazdaságban és az önvezető autózásban is komoly lehetőségeket látunk a kölcsönösen előnyös együttműködésekre. Mindkét kormány a kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítmény felpörgetésén dolgozik, déli szomszédaink élénken érdeklődnek a világszínvonalú ZalaZone járműipari tesztpálya iránt. A határ magyar és horvát oldalán is épülnek az Adriai- és Balti-tenger térsége közötti közúti kapcsolatot megvalósító gyorsforgalmi szakaszok – összegezte Palkovics László zágrábi egyeztetései legfontosabb megállapításait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői közleménye szerint.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelõs kormánybiztos beszédet mond a Magyar Autó- és Motorsport Fejlesztési Ügynökség (HUNDA) budapesti tanácskozásán a Várkert Bazárban 2021. július 30-án. Palkovics László kijelentette, hogy az Európai Uniónak az a célja, hogy 2050-re balesetmentessé váljon a közlekedés, 2030-ra pedig a jelenleginek a felére csökkenjen a balesetek száma.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Hozzátették, az innovációs és technológiai miniszter négy horvát társtárca vezetőivel ült tárgyalóasztalhoz hétfőn.

Palkovics László egynapos hivatalos látogatásán horvát partnereivel, a tudományért és felsőoktatásért, a gazdasági és fenntartható fejlődésért, a közlekedési és infrastruktúráért felelős, és az építésügyi minisztériumok felsővezetőivel vette sorra a közös ügyeket Zágrábban.

A miniszter jelezte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium kész megosztani a duális képzéssel kapcsolatos tapasztalatait, fontosnak tartja és szorgalmazza a technológiai parkok együttműködéseinek fejlesztését – írták.

A magyar és a horvát kormány is a GDP-arányos kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordítások 3 százalékra növelését célozta meg 2030-ra. A kutatói mobilitást támogató pályázatban szeptember elején 10 magyar kezdeményezés nyert összesen mintegy 20 millió forint támogatást. Az egyetemek, kutatóintézetek és múzeumok a többi között a kritikus helyzetek kezelésére alkalmas automatizált járműirányítási rendszerek tervezésével, az Alzheimer-kór egy lehetséges terápiájával és a Gepida Királyság peremvidékeinek történetével foglalkoznak majd horvát partnerségben.

Az energetikai kapcsolatok terén kiemelkedő jelentőségű fejlemény, hogy az év eleje óta üzemelő Krk-szigeti LNG-terminál az egész régió számára hozzáférést biztosít a cseppfolyós gáz nemzetközi piacához.

Palkovics László a közlemény szerint elmondta: Magyarország a hidrogénstratégia májusi elfogadásával adott új lendületet a hidrogénalapú gazdaság fejlesztésének.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy magyar cégek képesek volnának részt vállalni a horvátországi hidrogén töltőinfrastruktúra hálózat létesítésében, rendszerintegrációs szolgáltatásokat nyújthatnának.

A tárgyalófelek örömmel nyugtázták, hogy már a kivitelezés zajlik az M6 autópálya országhatárig vezető, befejező szakaszán – jegyezték meg. A fejlesztéssel elkészül az Adriai- és Balti-tenger térsége közötti közúti kapcsolatot biztosító TEN-T folyosó teljes magyarországi nyomvonala. A beruházást várhatóan 2024 elején, a horvát oldali folytatással egyszerre adhatják majd át.

A nyáron indult MuKobridge projektben új híd épül a Murán a kapcsolódó közútszakaszokkal együtt.

A tervezésnél tartó fejlesztésnek köszönhetően a Murakeresztúr és Kotor között jelenleg több mint 50 kilométeres kerülővel megtehető út néhány percesre csökken majd. Horvátország szívesen csatlakozna a zalaegerszegi járműipari tesztpályára alapozó magyar-osztrák-szlovén együttműködéshez. A ZalaZone már most is szoros kapcsolatban áll a Zágrábi Egyetemmel, a további kétoldalú kooperációk lehetőségeit a miniszterek a helyszínen tervezik áttekinteni – áll a közleményben.

Borítóképünkön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában