fő a biztonság

2021.11.12. 13:40

A vadmadaraknál megjelent Magyarországon a madárinfluenza

A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullottan talált vadon élő madárból, nagy lilikből Baranya megyében – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pénteken.

Füzesgyarmat, 2015. február 26. Állategészségügyi szakemberek szemlét tartanak 2015. február 26-án egy Füzesgyarmat határában lévõ kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A járványügyi elõírásoknak megfelelõen leölik a teljes állatállományt, több mint 100 000 kacsát. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Felhívták a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik megóvására, a baromfik vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozására.

A fertőzött vadmadarat egy halastó közelében találták Sumony településen

– közölték. A madárinfluenza szempontjából a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek, ugyanis a vadmadarak kedvelt pihenőhelyei.

A kórokozó újbóli megjelenése hazánkban a hivatal szerint az őszi vadmadárvonulásokkal hozható összefüggésbe, hiszen a vonulási útvonalak átszelik az egész országot.

A Nébih aláhúzta:

a madárinfluenza elleni védekezésben kiemelten fontos a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése.

Elengedhetetlen a járványvédelmi előírások szigorú betartása. Az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá – hangsúlyozták.

Az esetet az EU-s és a harmadik országok felé is jelenteni kell, ugyanakkor kereskedelmi korlátozás vadmadár fertőzés esetén nem lép életbe – tájékoztatott a Nébih. A hivatal szerint a hazai előírások szigorítására egyelőre nem kell számítani, azonban a szakemberek a járványügyi helyzetet folyamatosan elemzik.

Borítókép: illusztráció/szakemberek ellenőriznek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában