Ország-világ

2021.11.16. 08:26

Bige László megfenyegette a magyar gazdákat

Az Agrárminisztérium egyeztet a műtrágyapiac többi szereplőjével az ellátás maradéktalan biztosítása érdekében és vizsgálja, hogyan lehetséges itthon tartani a műtrágyát – közölte a szaktárca, miután Bige László belengette, hogy csak egy napig vásárolhatnak idén tőle a magyar termelők.

Nyíregyháza, 2014. december 23. Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa lényegében felmondta az együttműködést a hazai mezőgazdaság szereplőivel, nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat – reagált az Agrokép megkeresésére az Agárminisztérium.

Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa a múlt héten azt mondta, hogy számításai szerint rekordszintre emelkedik a műtrágya ára, amit úgy tűnik maximálisan ki is akar használni. Elmondása szerint ugyanis a műtrágya-piac teljesen felborult, jelenleg rekordmagas áron lehet csak beszerezni, aminek fő oka, hogy a legfontosabb alapanyag, a földgáz ára is rekordokat dönt – olvasható az Agrokép cikkében.

Bige a Portfolio.hu-nak elárulta, hogy idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, de onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le. Vagyis aki azon a napon nem tud náluk műtrágyát lekötni, az már csak május környékén számíthat arra, hogy vásárolhat a Nitrogénművektől.

A GVH által a közelmúltban megbírságolt és az ügyészség által hűtlen kezeléssel megvádolt vállalkozó a magyar gazdálkodóknak üzenve folytatta: a Nitrogénművek által jelenleg gyártott mennyiség egészét megvennék ázsiai vevők már most is, függetlenül attól, hogy a műtrágya minden típusa jelentősen drágult.

Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát – közölte az Agrokép megkeresésére a szaktárca. Mint mondták, egyeztetnek a műtrágyapiac többi szereplőjével az ellátás maradéktalan biztosítása érdekében és több lehetséges beavatkozási lehetőséget is vizsgálnak arra nézve, hogyan lehetséges itthon tartani a műtrágyát – írja az oldal.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában