Trafikrendszer

2022.01.18. 16:29

Ausztriában példaként tekintenek a magyar dohánykoncessziós rendszerre

Sikeres egyeztetés zajlott le a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és az osztrák Monopólium Hivatal között

Az osztrák szakmai hivatal érdeklődését is felkeltette a jól működő magyar dohánykoncesszió. dr. Biró Marcell a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke kedden egyeztetett Hannes Hofer-rel, a dohánytermékek kiskereskedelmének koordinációjával foglalkozó osztrák Monopólium Hivatal vezetőjével, a hazai trafikrendszer közel egy évtizedes tapasztalatairól.

 

A kétoldalú egyeztetést az osztrák fél kezdeményezte, mivel Ausztriában a dohányboltok kiosztásakor a jövőben a magyar gyakorlathoz hasonlóan koncesszióra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Az osztrák fél ezért fontosnak tartotta megismerni a magyar szabályozás működését, hiszen véleménye szerint Magyarország ezen a területen lényegesen több tapasztalattal rendelkezik és a magyar működési modellt ígéretesnek ítéli meg.

 

A megbeszélésen az SZTFH elnöke kifejtette, hogy a magyar trafik rendszer 2013-as bevezetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen amíg korábban jellemzően multinacionális cégek kezében összpontosult a dohánytermékek értékesítése, addig ma már szinte kizárólag magyar kisvállalkozások üzemeltetik a trafikokat, ezzel egyidejűleg pedig sikerült megerősíteni a hazai fogyasztók érdekeinek védelmét.

 

Biró Marcell kiemelte, hogy az új szabályozási rendszer egyértelmű eredményeket hozott. Magyarországon az elmúlt években 30%-ról 25%-ra csökkent a dohányosok száma a felnőtt lakosság körében. Míg 2013-ban a fiatalkorúak 45,5%-a próbálkozott dohánytermékek fogyasztásával, addig ez az arány 2020-ban 32,5%-ra csökkent. A magyar lakosság dohánytermék fogyasztásának csökkenését a forgalmazási helyek számának csökkenése is eredményezte. Míg az aktuális dohányügyi szabályozás bevezetése előtt Magyarországon közel 43 ezer üzletben volt kapható dohánytermék, addig ma 5876 dohánybolt működik országszerte, egy jól áttekinthető rendszerben.

 

Az osztrák fél élénken érdeklődött a magyar koncessziós eljárás mind jogi, mind pedig gyakorlati működéséről. Hannes Hoffer ügyvezető igazgató jó példának tartja a magyar koncessziós rendszert, és eredményesnek ítélte meg annak működését. A koronavírus járvány miatt az egyeztetés a két csúcsszervezet között online formában zajlott. Mindkét fél jelezte, hogy a sikeres megbeszélés okán további hosszútávú szakmai együttműködést szeretnének fenntartani egymás között.

Borítókép: Illusztrációfotó / Új Dunántúli Napló / Laufer László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában