Kedvezőbb finanszírozás

2022.01.16. 15:46

Életbe lép Paks II módosított szerződése

Január 28-án lép hatályba a Paks II finanszírozását biztosító törvény a Hivatalos Értesítőben megjelentek szerint – írja a Magyar Nemzet. 

A tavaly júniusban elfogadott módosítás kedvezőbb feltételeket teremt a magyar félnek. 

A 2014-ben kötött orosz–magyar államközi szerződés módosítására, a hitel visszafizetésének átütemezésére elsősorban a korábbi, mintegy három évig elhúzódó uniós vizsgálatok elhúzódása miatt volt szükség. Ezalatt nem haladhatott a terveknek megfelelő ütemben az atomerőművi kapacitás fenntartását szolgáló projekt előkészítése.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által annak idején benyújtott javaslat legfontosabb változtatása az, hogy

az eredetileg rögzített 2026 márciusa helyett elegendő lesz legkésőbb 2031 márciusában megkezdeni a hitel tőketörlesztését.

A hitelkeret ténylegesen felhasznált részét a magyar fél 16 éven keresztül minden év március 15-én és szeptember 15-én fizeti vissza azzal, hogy az első részlet a paksi atomerőmű ötös és hatos blokkja üzembe helyezése utáni március 15-én vagy szeptember 15-én, de legkésőbb 2031. március 15-én esedékes. Vagyis az a korábbi törekvés, hogy az új blokkok módosult üzembe helyezéséhez igazodjon a törlesztés kezdete, így a Paks II létesítmény termelje ki a tőkeköltség visszafizetéshez szükséges összeget, célba ért.

A magyar fél a hitelt 2014–2030 között használja fel. A felek minden soron következő éves költségvetési időszak előtt legalább hat hónappal kötelesek megállapodni az adott időszakban felhasználandó hitel összegéről.

A magyar fél csökkentheti az adott költségvetési évben lehívandó összeget, ha a Pénzügyminisztérium erről legkésőbb a tárgyév július 1-jéig tájékoztatja az orosz partnertárcát.

A magyar a fél a fel nem használt összeg 0,25 százalékát rendelkezésre tartási díjként köteles megfizetni legkésőbb a soron következő éves költségvetési időszak első negyedévében.

Nem változik a beruházásra fordítható hitel kamata:  évi 3,95 százalékról hétévente fokozatosan emelkedik egészen 4,95 százalékig. A kamatlábakat úgy határozták meg, hogy az akkoriban öt-hat százalék körül finanszírozható államadósság alatt maradjanak.

A tízmilliárd eurós hitelkeret a projekt 12 és fél milliárdos ára nyolcvan százalékának finanszírozását biztosíthatja. Nem módosult az utolsó törlesztési időpont sem: 2046 szeptemberében kell lezárni a visszafizetést. Ez egyúttal a korábbinál feszesebb törlesztési ütemet feltételez, hiszen rövidült a futamidő. Az ütemezés szerint

  •  a visszafizetés első két évében a hitel ténylegesen felhasznált összegének tíz százalékát, négy egyenlő részletben;
  • a visszafizetés második hét évében a hitel ténylegesen felhasznált összegének negyven százalékát, 14 egyenlő részletben;
  • a visszafizetés utolsó hét évében – a  hitel ténylegesen felhasznált összegének ötven százalékát, 14 egyenlő részletben kell visszafizetni.

Emellett a magyar kormány továbbra is bármikor, díjmentesen, névértéken előtörlesztheti a hitelkeretből lehívott összeget, ez pedig azt jelenti, hogy ezen részletek után nem kell kamatot fizetni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában