Megállapodás

2022.02.22. 20:36

Többségi tulajdont szerzett az Antenna Hungáriában a 4iG

A 4iG 402 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a távközlési vállalatban.

Megállapodott a magyar állam képviseletében Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója az Antenna Hungária tulajdonszerzésével kapcsolatos apport és részvényjegyzési szerződés végrehajtásának zárásáról. Első lépésben a 4iG a DIGI-csoportban, a Telenor Crna Gora d.o.o., valamint az Invitech Kft.-ben meglévő részesedéseivel, apport útján megvalósuló tőkeemeléssel 71,6 százalékos tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben. A tranzakcióval Magyarország és a kelet-közép-európai régió egyik meghatározó távközlési vállalatcsoportja jön létre – közölte a vállalat kedden.

A tavaly augusztusi bejelentésnek megfelelően a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG Nyrt. többségi tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben. A tranzakció végrehajtásának zárásáról írt alá megállapodást az állami távközlési vállalat tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt.

Az Antenna Hungária és a 4iG távközlési érdekeltségeinek egyesítésével megalakuló nemzeti telekommunikációs vállalatcsoport a magyarországi távközlési és médiaszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője lesz, amely a kelet-közép-európai régióban is meghatározó infrastruktúrával, valamint szolgáltatási portfólióval rendelkezik az üzleti (B2B) és a lakossági (B2C) szolgáltatói szegmensekben.

A szerződésnek megfelelően a 4iG Nyrt. tőkeemelést hajt végre az Antenna Hungáriában oly módon, hogy első lépésben apportálja a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-ben, valamint leányvállalataiban (Invitel Zrt., DIGI Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt.), az Invitech ICT Kft.-ben, továbbá a montenegrói mobilszolgáltatóban, a Telenor Montenegróban lévő százszázalékos részesedéseit az állami társaságba. A jelenlegi tőkeemelés értéke eléri a 402 milliárd forintot, az apportálási és részvényjegyzési szerződés további lehetőséget biztosít a 4iG számára, hogy a távközlési holding profiljának megfelelő társaságok további apportjával maximum nyolcvan százalékra növelje tulajdonát az Antenna Hungária Zrt.-ben. A jelenlegi tranzakció eredményeként a vállalatcsoportban a magyar állam részesedése 28,4 százalék lesz, míg a 4iG Nyrt. 71,6 százalékos többségi irányító tulajdont szerez.

Ezzel a megállapodással, az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat jön létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül

– mondta Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A magyar állam és a 4iG stratégiai partnerségének köszönhetően olyan új szereplő jön létre a távközlési piacon, amely méretének, infrastruktúrájának és széles körű üzleti, valamint lakossági szolgáltatásainak köszönhetően sikeresen veszi fel a versenyt a multinacionális nagyvállalatokkal. Nem csupán Magyarországon, hanem a régióban is meghatározó távközlési vállalatot hozunk létre

– közölte Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója. 

„Mozgalmas időszak előtt állunk, hiszen a társaságok távközlési portfóliójának integrálása mellett, a folyamatban lévő akvizícióink lezárásán, a lakossági és üzleti szolgáltatási szegmensekben pedig, stratégiánknak megfelelően, új márkák és szolgáltatások bevezetésén is dolgozunk.” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. 

 

A tranzakció előfeltételeként az Antenna Hungária cégértékének és a tőkeemelésben érintett vállalatok apportértékének meghatározásában a felek a PwC Magyarország értékelését vették alapul. A tranzakcióval kapcsolatos MEIP (Market Economy Investor Principle) tesztet* a nemzetközi hátterű DLA Piper jogi tanácsadó iroda végezte. A mai napon bejelentett ügylet a cégbírósági bejegyzés és az új részvények megkeletkeztetését követően március közepéig zárulhat.

Borítókép: A 4iG International Innivative IT Investment irodaháza a III. kerületi Montevideo utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában