Van rá igény

2022.03.02. 18:06

Csaknem 15 milliárd forintot fordítottak munkásszállók kialakítására

A munkásszállások kialakítása program eddigi öt lezárult kiírása során a kormány 44 munkásszállás kialakításához, és ezzel mintegy hatezer férőhely létrehozásához 14,6 milliárd forint támogatást nyújtott országszerte – ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára szerdán a Hajdú-Bihar megyei Kabán.

Bodó Sándor a kabai munkásszállás átadásán elmondta: 2021 szeptemberében hatodik alkalommal is meghirdették a programot közel 11 milliárd forint támogatási keretösszeggel, de a benyújtott támogatási igények nagy száma miatt az eredeti keretet mintegy 2,3 milliárd forinttal megemelték. Így több mint 13 milliárd forintból újabb 26 munkásszállás épülhet az országban, ami további csaknem 4 ezer új férőhelyet jelent.

Az államtitkár kitért rá, hogy Magyarországon a lakosság mobilitása hagyományosan alacsony. Mint mondta, részben emiatt az ország egyes földrajzi területeire, illetve egyes ágazatokra munkaerőhiány jellemző, míg máshol jelentős munkaerő-tartalékok halmozódtak fel.

A munkaerő mobilitását igen gyakran a potenciális munkahely térségében elérhető lakhatási megoldások szűkössége vagy magas árszintje is gátolja. Kormányzati szerepvállalás keretében szükséges ezért ösztönözni a munkaerőpiaci mobilitást egyrészt a lakhatás, a munkába járás megkönnyítésével, másrészt munkásszállások építésének támogatásával – hangoztatta.

Bodó Sándor arról is beszélt, hogy az Észak-Alföld az ország egyik leghátrányosabb és legkevésbé fejlett régiója, ugyanakkor az egy főre jutó GDP több mint 80 százalékkal emelkedett 2009 óta, és jelenleg az országos átlag 72 százaléka.

A Hajdú-Bihar megyében foglalkoztatottak száma 2010 és 2021 harmadik negyedéve között 190 ezerről 250 ezerre emelkedett. A mintegy 60 ezer fős foglalkoztatás-bővülés döntően a vállalkozói szektor munkahelyteremtésének köszönhető – mondta, hozzátéve: mindeközben jelentős mértékben csökkent a megyei munkanélküliség is. A munkanélküliek száma 2010 és 2021 harmadik negyedéve között 30 ezer körüli szintről 14 ezerre esett vissza.

A megyében a járvány kitörése előtti szinthez képest átmenetileg mintegy 14 ezerrel csökkent a munkahelyek száma. A kormányzati munkahelyteremtő intézkedések a foglalkoztatási mélyponthoz képest eddig közel 20 ezres foglalkoztatás-bővüléshez járultak hozzá, ami a két évvel korábbi, a járvány kitörése előtti szint fölé emelte a foglalkoztatottak számát – magyarázta.

Bodó Sándor szerint komoly foglalkoztatáspolitikai eredmény, hogy Hajdú-Bihar megye valamennyi járásában sikerült javítani a munkaerőpiaci helyzetet. Kabán a nyilvántartott álláskeresők száma 650-ről 200-ra esett vissza az elmúlt évtizedben – tette hozzá.

Kabán az épület-felújítással kialakított, 88 személy elhelyezésére alkalmas munkásszállás csaknem 294 millió forintos beruházását a kormány mintegy 235 millió forinttal támogatta. A szálló működtetésére négy korábbi álláskeresőt vettek fel – mondta Bodó Sándor.

Szegi Emma (Fidesz-KDNP), Kaba polgármestere azt mondta, régi vágyuk teljesült azzal, hogy a település központjában lévő több mint 40 éves épületet felújíthatták. Az átalakításra benyújtott pályázaton mintegy 235 millió forint támogatást kaptak, a város 60 millió forint önerővel járult hozzá a fejlesztéshez.

Borítókép: Papp László (Fidesz-KDNP) Debrecen polgármestere, Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szegi Emma (Fidesz-KDNP) polgármester és Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a Hajdú-Bihar Megyei közgyűlés elnöke (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a kabai munkáshotel átadásán 2022. március 2-án (Czeglédi Zsolt/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában