Visszaesés

2022.03.16. 07:50

Nagyot zuhant a gyógyszerköltés

Jelentős lassulással kezdte az évet a gyógyszerforgalom: csaknem 6,6 százalékkal, 47,3 milliárd forintra esett a költés a vényköteles termékekre januárban, az előző hónap óta - írja szerdai számában a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. elemzésére hivatkozva.

A január 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalmat mutat, mint a december, és 3,7 milliárd forinttal gyengébbet novembernél. 

A csökkenéshez legnagyobb értékben a tápcsatorna-anyagcsere és a központi idegrendszer gyógyszerei járultak hozzá 

- mondta Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője a lapnak. Az előbbi csoportban a vércukorszintet csökkentő szerek és az inzulinok mutattak jelentős visszaesést.
   

Lassult a nyugtatók, altatók és a Parkinson-kór gyógyszereinek eladása is. A visszaeséshez hozzájárult, hogy a tb támogatotti körből kikerült egy, a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszer is, amely 600 millió forint értékben fogyott havonta, és a támogatott, vényköteles idegrendszergyógyszerek körülbelül 12 százalékát tette ki.
   

Az előző év januárjához képest a vényköteles gyógyszerek esetében 6,6 százalékkal bővültek a magyar patikák eladásai. 

Összességében a januári teljesítmény a növekedési trend alatt volt, azonban az érték 2021 egészéhez viszonyítva átlagosnak mondható.
   

A forgalom lassulásánál még jelentősebb az eladott termékek számának visszaesése, januárban 15,8 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 7,1 százalékos lassulás decemberhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint januárban naponta átlagosan 509 ezer doboz gyógyszert váltottak ki a patikákban, egy évvel korábban 499 ezer doboz jutott egy napra.
   

A legtöbb gyógyszert Baranya, Békés és Csongrád-Csanád megyében váltották ki, itt tízezer lakosra 620 doboz vényköteles gyógyszer jutott. 

A dobozeladásokat vizsgálva: januárban a fertőzésellenes gyógyszerek kivételével minden kategóriában csökkenés látszik. Antibakteriális szerekből csaknem 600 ezer dobozt váltottak ki a betegek, ami decemberhez képest 4 százalékos növekedés.
   

A területi eloszlás alapján elmondható, hogy decemberhez képest minden megyében csökkent a vényköteles gyógyszerek eladása. Ezzel szemben a helyzet pont fordított éves viszonylatban - mondta Farsang Bence. Az előző év azonos időszakához képest minden megye forgalma bővült, kivéve Komárom-Esztergomot, ahol 9,4 százalékos csökkenést mértek.

Borítókép: illusztráció

Címkék#gyógyszer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában