Közlekedés

2022.03.31. 07:16

Szijjártó: a kormány komolyan veszi a vidéki Magyarország erősítésének célkitűzését

A kormány komolyan veszi a vidéki Magyarország folyamatos erősítésére vonatkozó stratégiai célkitűzését, és a jövőben is kiemelt figyelmet fog fordítani Debrecen, valamint környéke fejlesztésére – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a 48. számú főút átadó ünnepségén kiemelte:

Magyarországon az elmúlt 12 évben az európai összevetésben is párját ritkító politikai stabilitás garantálta azt, hogy amit megígértünk, azt teljesíteni tudtuk, érdemes volt velünk megállapodni, mert a megállapodásokat azok betartása követte.

Ilyen világos célkitűzés volt, hogy a polgárok, akármilyen kis településen is élnek, a lakóhelyüktől legfeljebb fél óra alatt elérhessék el a gyorsforgalmi úthálózat valamelyik pontját, illetve hogy utóbbinak minden eleme elérje az országhatárt – mutatott rá.

Majd ezzel kapcsolatban arról is beszámolt, hogy 2010 óta 30 új határkeresztező útkapcsolatot adtak át, így ezek száma 83-ról 113-ra nőtt ebben az időszakban. A román határszakaszon két új gyorsforgalmi kapcsolat jött létre, illetve tíz, hétvégi nyitvatartással működő határátkelő nyílt meg.

Ennek része a Debrecen és Nyírábrány közötti, 26,5 kilométer hosszú szakasz, amely most 18,5 milliárd forint európai uniós forrásból újult meg és amivel az út biztonságosabb, nagyobb (11,5 tonnás) teherbírású lett.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a most elkészült út, valamint az ehhez hasonló projektek biztosítják, hogy a régió községei, városai is részesülhessenek a debreceni fejlesztések pozitív hatásaiból – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter úgy vélekedett, hogy tavaly nem dőlhetett volna meg a foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés és az export rekordja, ha nem indul meg ennyi beruházás Magyarországon.

 

 

Mint mondta, ezekért komoly verseny folyt és folyik is a regionális és globális vetélytársakkal, hazánknak ezért folyamatosan erősítenie kell vonzerejét a befektetők szemében. Számukra fontos érv a politikai stabilitás, az alacsony adóteher, a képzett munkaerő és a jó infrastruktúra.

Kellenek a jó utak, és ahhoz kellenek az útépítések

– fogalmazott.

Végezetül pedig leszögezte, hogy az elmúlt tizenkét év válságainak kezelését a kormány rendre a nemzeti érdekre alapozta, és pont emiatt minden esetben sikeresek voltak a válaszintézkedések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában