Jelentős különbség

2022.04.01. 09:44

A fiatalok szja-mentessége népszerűbbé tette a diákmunkát

Csaknem 65 százalékkal több jelöltet regisztráltak az első negyedévben, mint egy évvel korábban.

Idén január elsejétől a 25 év alatti munkavállalók jövedelmét nem terheli 15 százalékos személyi jövedelemadó, ami érezhetően növelte a diákmunkára jelentkezők számát – közölte saját adatai alapján az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet pénteken. Az adókedvezménynek is köszönhető, hogy csaknem 65 százalékkal több jelöltet regisztráltak az első negyedévben, mint egy évvel korábban.

Az év első 3 hónapjában átlagosan bruttó 1450 forintot fizettek óránként a diákmunkáért. Az szja-levonás eltörlése önmagában tehát csaknem 220 forinttal emelte a diákok órabérét.

Tapasztalataik alapján az év első hónapjaiban mind a fizikai diákmunkák, mind a kevésbé komplex irodai adminisztrációs tevékenységek esetén 1400–1500 forint között alakult a diákok átlagos órabére. Az olyan állások esetében, amelyeknél valamilyen speciális tudásra, például ritkább idegen nyelvek ismeretére van szükség, az órabérek ennél magasabbak voltak, 1700–1800 forint körül mozogtak.

A Trenkwalder által megkérdezett diákok a diákmunkához kapcsolódó motivációk között az anyagi függetlenség megteremtése mellett csaknem ugyanolyan fontos szempontnak tartják, hogy már a tanulmányaik során munkatapasztalatot szerezzenek. Előbbi 70, utóbbi 51 százalékuk számára jelent fontos motivációt.

Számos területen próbálhatják ki magukat a fiatalok

Jelenleg az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet keretében foglalkoztatott diákok 32 százaléka az adminisztráció, asszisztencia területén dolgozik, 31 százalékuk gyakornoki tevékenységet végez a tanulmányaihoz kapcsolódó álláshelyen, 22 százalékukat a termelés, gyártás, logisztika területén foglalkoztatják, 15 százalék pedig rendezvényekhez és a vendéglátáshoz kapcsolódó feladatokat lát el. Ez utóbbi az a terület, amely a nyári szezonban a jelenleginél jóval nagyobb szeletet fog idén is kihasítani a diákfoglalkoztatás tortájából.

Az év végi ünnepi időszak előtt a kereskedelmi és a logisztikai szektor megugró munkaerőigénye miatt a diákbérek ezeken a területeken is 1700 forint fölé ugrottak. A szezon végét követően ezeknek a szektoroknak a munkaerőigénye megcsappant, ám a most elérhető munkalehetőségeket jellemző 1450 forint körüli átlagbérrel a bevezetett szja-kedvezménynek köszönhetően egy diák ugyanannyi munkával ma sem kap a számlájára kevesebb pénzt, mint a korábbi bruttó 1700 forintos átlagórabér esetében

– mondta el Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában