NAV

2022.05.31. 22:05

Csaknem 426 ezren kapnak értesítést adószámla-egyenlegről

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen 5 ezer forintnál nagyobb tartozása, vagy ezer forintot meghaladó túlfizetése van.

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 426 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről – közölte az adóhatóság kedden az MTI-vel.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen 5 ezer forintnál nagyobb tartozása, vagy ezer forintot meghaladó túlfizetése van.

Többségük a cég- vagy ügyfélkapun kap értesítést, csak a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóké érkezik postán. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt 5 ezer forintot elérő pótlékuk van.

Az adószámla a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megtekinthető, a 2021-re felszámított pótlékot a gazdálkodók június 16-tól kérdezhetik le.

A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is lehet.

A befizetési lehetőségekről szintén tájékoztat a hivatali honlap, miként a túlfizetés kiutalását, vagy tartozásra átvezetését is lehet online kezdeményezni – olvasható a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában