Atomerőmű beruházás

2022.06.13. 09:59

Halad a projekt: fontos engedélyeket kapott meg Paks II.

A határozat súlyát az adja, hogy nem valamilyen kiegészítő vagy kiszolgáló létesítményeket érint, hanem közvetlenül magát az új atomerőművet.

Újabb három engedélyt adott ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az elmúlt napokban a két új paksi atomblokk építésével kapcsolatban – írja a Világgazdaság.

Az első, 2025. június 5-ig élő engedély szerint a beruházásra létrejött Paks II. Atomerőmű Zrt. megépítheti az 5. és a 6. blokk létesítéséhez szükséges fővállalkozói raktárakat és a személyi szükségleteket szolgáló anyagraktárakat. A második alapján az általános vegyszerek és polimer termékek raktárát is, 2028. május 26-ig. Az utolsó, múlt pénteki határozat a két blokk létesítéséhez szükséges talajszilárdítást engedélyezi, 2027. június 10-ig bezárólag. E határozat súlyát az adja, hogy nem valamilyen kiegészítő vagy kiszolgáló létesítményeket érint, hanem közvetlenül magát az új atomerőművet.

Ilyen engedélyt adott ki az atomhivatal a VG korábbi cikke szerint május utolsó hetében is, eszerint megépülhet a két új atomblokk támfala.

Ugyanakkor a legfontosabbat, az atomerőmű létesítési engedélyét még nem adta ki az OAH, mert több kiegészítést is kért a kérelmező Paks II. Zrt.-től, amely viszont a fővállalkozótól, az oroszországi Roszatom atomholding leányvállalatától kapja a pótlásokat. Az engedélykérelmeket a Paks II. Zrt. azelőtt adta be, hogy Oroszország megtámadta volna Ukrajnát. A beruházás érintettjei az új geopolitikai kockázat ellenére is vállalati és politikai szinten is rendre hangsúlyozták – többek között a VG-nek nyilatkozva is –, hogy a Paks II. projekt megvalósul, sőt fel kell gyorsítani.

Aggályként rendre felmerül a háború miatt Oroszország ellen hozott uniós szankciók következménye is, de itt le kell szögezni: ezek nem vonatkoznak polgári célú nukleáris együttműködésre, pontosabban lehetővé teszik, hogy a kettős felhasználású eszközök és szolgáltatások kivételnek minősüljenek.

Igaz, míg formálisan „érintetlen” a Paksi Atomerőmű ellátása és a Paks II. projekt is, az előbbi fűtőelemei vasút helyett repülővel érkeznek, a második kapcsán pedig problémás lehet szakemberek utazása a két ország között.

Borítókép: A Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőterme / MTI / Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában