Egyedülálló kezdeményezés

2022.08.28. 08:19

Mintegy 59 ezer négy- vagy többgyermekes anya mentesült az adófizetés alól tavaly

A nagycsaládosoknál az adómentesség révén 2020-hoz képest 2021-ben 3,5 milliárd forinttal maradt több - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dasha Petrenko

 Tavaly mintegy 59 ezer négy- vagy többgyermekes anya mentesült a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól, az adómentesség 2021-ben 25 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - tájékoztatott Tállai András.

A nagycsaládosoknál az adómentesség révén 2020-hoz képest 2021-ben 3,5 milliárd forinttal maradt több - tette hozzá a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A családok 2011 óta egyre többféle kormányzati támogatással számolhatnak, amelyek közül két intézkedés - a 2015-ben bevezetett első házasok kedvezménye, illetve a 2020-ban debütáló négy- vagy többgyermekes anyák adómentessége - az Európai Unióban is egyedülálló - hangsúlyozta Tállai András. Emlékeztetett rá, hogy 2020. január 1-től már egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van.

A mentesség az adóelőlegből is érvényesíthető, így az adatokból az is kiolvasható, hogy hónapról hónapra egyre többen éltek a lehetőséggel - magyarázta Tállai András.

Míg az intézkedés bevezetésének első hónapjában, 2020 januárjában 38 ezer, addig például 2021 decemberében már több mint 49 ezer anya érvényesítette a kedvezményt az adóelőlegéből. Csaknem tízezren "felejtették el" tavaly év közben az adóelőlegből igénybe venni a kedvezményt, és csak a 2020-ról szóló szja-bevallásukban jelezték, hogy az jár nekik, és éltek a mentességet kínáló szabállyal - részletezte. Így tavaly 58 600 négy- vagy többgyermekes anya mentesült az szja-fizetési kötelezettség alól - összegezte az államtitkár.

Az adómentesség részletszabályai közül Tállai András kiemelte: a mentesség nemcsak a vér szerinti, hanem az örökbe fogadott gyermek után is jár, a felnőtt gyerekeket is figyelembe kell venni, és emellett is igénybe lehet venni a családi kedvezményt. Az anya vagy a saját munkavállalói járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek után járó gyermekkedvezményt - ismertette az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában