Borászok fóruma

2022.08.31. 16:10

Nagy István: a magyar bortermelők nem ellenfelei, hanem inspirálói egymásnak

A magyar bortermelők nem ellenfelei egymásnak, hanem inspirálják egymást; ez viszi előre ezt az ágazatot – mondta el a 41. Országos Borverseny (OBV) szerdai budapesti ünnepélyes eredményhirdetésén az agrárminiszter.

Comas Laurentnek, a tokaji Pajzos borászat birtokigazgatójának (k) átadja A legeredményesebb borászat díjat Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke (b) és Nagy István agrárminiszter (j)

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Nagy István szerint a magyar agrárium mindig példaként tekint a hazai borásztársadalomra, mert folyamatosan olyan újításokkal lép elő, amelyeket érdemes a többi ágazatnak is követnie.

A borászok nemcsak megtalálják, hanem befolyásolják is a fogyasztói igényeket 

– mondta, hozzátéve: a siker azon múlik, ki milyen gyorsan reagál, ki milyen innovatív, ki tudja diktálni a trendet.

Noha az OBV verseny, a résztvevők mégsem ellenfelek 

– emelte ki  a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a díjazott borászok által felhalmozott tudást fontos a lehető legszélesebb körhöz eljuttatni.
 

A szüret még előttünk áll: a búzánk, a mindennapi gabona biztonságban a csűrben van, a borágazat most dolgozik azon, hogy a pincékben ott legyen a bor

 – mondta Nagy István.

NAGY István
Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 41. országos borverseny eredményhirdetésén a Budapest Marriott Hotelben 2022. augusztus 31-én. 
Fotós: Soós Lajos / Forrás: MTI

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke hangsúlyozta: annyi tehetség és innováció halmozódott fel a magyar bortermelőknél, hogy "most már nem egymással kell versenyeznünk, hanem önmagunkkal".

Mint emlékeztetett, az Országos Borversenyt két év után rendezték meg újra. 

Az OBV jóval több, mint verseny, inkább egyfajta fórum, hiszen az értékelést elsősorban a termelők végzik 

- jegyezte meg.

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: az OBV a legrangosabb és legnagyobb magyar borverseny.

Nemrég elfoglalt hivataláról szólva elmondta: feladata a közösségi bormarketing és borkommunikációs feladatok koordinálása, valamint a következő évekre szóló stratégia elkészítése.

Nekünk az a dolgunk, hogy minden deciliter bornak meglegyen a helye

 – hangoztatta a kormánybiztos, kiemelve a bormarketing külgazdasági és turisztikai oldalát is.

A 41. Országos Borversenyre az ország 22 borvidékéről 232 pincészet nevezett összesen 824 tétellel. A legeredményesebb borászat díját a Pajzos Tokaj kapta, melynek borai az idén három nagy arany- és két aranyérmet érdemeltek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában