Élelmiszerlánc-biztonság

2022.12.13. 09:47

Csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nébih szakemberei

A vizsgált csomagolt burgonyák beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak – közölte az MTI-vel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta program legújabb tesztje alapján, amelyben csaknem 8000 laboratóriumi paramétert mértek.

Életkép a kaposvári Nagypiacon

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

A Nébih szakemberei szeptember elején 27 különböző – köztük 2 bio – csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül, származásuk szerint, 13 magyar, 7 francia, 4 szlovák,  2 horvát és 1 osztrák volt. Felhasználásukat tekintve 6 „A”, azaz salátának való,  16 „B”, főzni való és 5 „C”, sütni való típusú burgonya szerepelt a tesztben.

A vizsgálaton ellenőrizték például a növényvédőszer-maradék, a nehézfémek, a penész és a GMO esetleges jelenlétét, illetve mérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. A teszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent rendben találtak az ellenőrök.

A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken, itt is rendben találtak mindent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában