Fejlesztések

2022.12.12. 11:16

Kiderült, mennyibe fog kerülni az autópálya-koncesszió (videó)

Első látásra túlságosan hosszúnak tűnhet a 2057-ig tartó időszak, ám a nemzetközi példák mind azt mutatják, hogy a magyarországi megoldás abszolút bevettnek és jogszerűnek számít. Már az is sejthető, mennyibe kerülhet az államnak az autópálya-koncesszió: több mint tízezer milliárd forintról eshet szó, ám a Világgazdaság szerint ez még így is bőven megéri.

Illusztráció

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

Nem kirívó, hanem kifejezetten átlagos a magyar autópálya-koncesszió 35 éves időtartama, így az a nemzetközi gyakorlattal teljes mértékben összhangban áll – ez a megállapítás vonható le az európai és a nemzetközi autópálya koncessziós szerződések összevetéséből – írja a Világgazdaság.

Májusban derült ki, hogy a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát 2057-ig. 

A győztes koncesszortól a kiíró elvárja, hogy 2032-ig 317 kilométer új utat építsen meg, de szintén az első tíz évben 265 kilométer hosszan sávbővítést is előírtak. Emellett a nyertes feladata mintegy 1600 kilométer úthálózat karbantartása és üzemeltetése is.

Mivel a koncessziós eljárások lebonyolítását részletes uniós és hazai szabályok, illetve irányelvek határozzák meg, nem meglepő, hogy a nemzetközi porondon a minimum három évtizedre kalkulált megállapodások a jellemzők. A koncessziós szerződésekről szóló Európai Parlamenti és a Tanácsi irányelv ugyan kimondja, hogy a piaci verseny tényleges biztosítása és a verseny korlátozásának elkerülése érdekében a koncesszió időtartamát korlátozni kell, azonban kiemeli, hogy az öt évnél hosszabb időtartamú koncesszió indokolt lehet olyan esetben, amikor a hosszabb időtartam elengedhetetlen ahhoz, hogy a koncessziós jogosult számára lehetővé váljon a befektetéseinek a megtérülése, valamint hogy a befektetett tőke hozamot termeljen – magyarázza a vg.hu. A lap hozzáteszi:

az észszerűen várható hozam a nyugat-európai autópálya koncessziós projektek alapján átlagosan 10-12 százalék közötti tartományba eshet.

A koncessziós irányelvvel összhangban a magyar közbeszerzési törvény (kbt) is rögzíti, hogy építési vagy szolgáltatási koncesszió csak határozott időtartamra köthető, amely legfeljebb harmincöt év lehet úgy, hogy nem haladhatja meg a megtérülési periódust, valamint az ésszerű hozam megtermeléséhez szükséges időtartam hosszát. Ezen felül az is lényegi pont, hogy a kb-t szerint a koncesszió fogalmi eleme, hogy a hasznosításhoz kapcsolódó működési kockázatot a jogosult viseli.

A számok

A rád és a ráaszd egy évre és egy kilométerre vetítve nettó 96,2 millió forint, de ez indexálható. A Világgazdaság által ismert pénzügyi modell alapján készült magas szintű becslés szerint az opcionális utakat nem tartalmazó alaphálózat esetén a teljes 35 éves időszak alatt a magyar állam hozzávetőlegesen 10800-12000 milliárd forint nettó rádot fizetne a koncessziós társaságnak.

Ugyanez az opcionális útszakaszokat is tartalmazó úthálózat esetén 12600-13700 milliárd forint.

Megemlítendő, hogy az opciós mennyiség bekapcsolása a várható költségek mellett növeli az útszakaszokhoz kapcsolódó állami bevételeket is. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor az jósolható, hogy a magyar állam 2057-ig hozzávetőlegesen nettó 14800 milliárd forint útdíjbevételt realizálhat.

Amennyiben ezt a kérdést csak az alaphálózatra vetítve vizsgáljuk, úgy 12700 milliárd forintnyi útdíjbevétel várható ezen az időtávon. Ebből pedig azt következik, hogy a becsült állami útdíjbevételek minden évben (kivéve talán a koncesszió 12-13. évét) fedezik a rád-kifizetéseket, összességében pedig a 35 év alatt beérkező útdíjbevételek messze meghaladják majd az ugyanennyi idő alatt keletkező rád-ot – olvasható a VG-n megjelent írásban.

A Világgazdaság  teljes, eredeti cikke ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában