Érdemes számlát nyitni

2023.01.26. 16:40

Újabb remek hír a családoknak: jelentősen emelkedik a babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter csütörtökön a Facebook oldalán.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Varga Mihály kiemelte, a családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást az adó-, járulék- és illetékmentes babakötvényben. Ezek összege eléri a 200 milliárd forintot.

Hozzátette, 

havi néhány ezer forintos befizetéssel több millió forint gyűlhet össze a fiatal 18 éves korára.

A pénzügyminiszter a közösségi oldalán közzétett posztban arra is kitért, miért előnyös a babakötvény: havonta bármekkora összeg félretehető; kamata az előző évi infláció plusz 3 százalék, és az állam ehhez nyújt még további 10 százalék, de maximum 12 ezer forint külön támogatást is minden évben. Nincs számlavezetési díj, adó-, járulék- és illetékmentes.

Az előnyök között említette azt, hogy a babakötvény egyszerűen, akár online is nyitható, valamint jár hozzá 42 500 forint összegű életkezdési támogatás is.

A pénzügyminiszter által ajánlott, www.babakotveny.hu oldalon olvasható részletes tájékoztatás értelmében minden 2005. december 31. után belföldön született  gyermek és 2017. június 30. után külföldön született, magyar állampolgárságú gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

A babakötvény éves kamata kamata jelenleg 8,1 százalék - olvasható a babakotveny.hu oldalon.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában