Energiabiztonság

2023.03.30. 09:28

Már a következő télre készül a magyar kormány

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta bizonytalanságok miatt a kormány úgy döntött, hogy a biztonsági gázkészlet mellett a tavaly beszerzett különleges készlet is a hazai tárolókban marad. A korábbi 1,2 milliárd helyett így összesen több mint 1,9 milliárd köbméter védett állami földgáztartalék segíti a megfelelő felkészülést az ősszel kezdődő újabb fűtési szezonra – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán az MTI-vel.

MTI

A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A közleményben kiemelték, hogy

az Energiaügyi Minisztérium az átlagfogyasztásig fenntartott rezsivédelem mellett a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát is megőrzi.

A háború és az elhibázott szankciók a tartós készlethiányok kialakulásának kockázatával is fenyegettek a tavalyi év második felében. Az energia-veszélyhelyzeti intézkedések részeként a kormány a békeidőkben rendelkezésre álló 1,2 milliárd köbméter biztonsági készleten felül további több mint 700 millió köbméter földgáz beszerzéséről és betárolásáról döntött. A lépés nyomán a gázszállítások megszakadása esetén is huzamosabb ideig lett volna elegendő energiahordozó a magyar családok otthonainak fűtésére, a gazdaság működőképességének garantálására – írták.

Az enyhe téli időjárásnak, a kormányzati takarékossági intézkedéseknek és a tudatos fogyasztói magatartásnak köszönhetően 2022-ben a megelőző évihez képest 17 százalékkal csökkent a hazai gázfelhasználás.

A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva jelenleg nagyjából kétszeres mennyiség érhető el a nemzetközi összevetésben is kiemelkedő kapacitású magyarországi tárolókban. Töltöttségük így a fűtési szezon végéhez közelítve még mindig meghaladja a 45 százalékot. Az összes hazai készlet a 2021-es egész évi lakossági fogyasztás csaknem háromnegyedét fedezhetné.

A kedvező tendenciák ellenére az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós intézkedések, tervek súlyos bizonytalanságot okoznak, az árak újbóli emelkedését hozhatják magukkal, megnehezíthetik a készletezést. A kormány ezért úgy döntött, hogy a biztonsági és különleges készleteket egyaránt megtartja, ezzel is megkönnyítve a következő télre való felkészülést.

Az eddigi 1,2 milliárd helyett így szükség esetén több mint 1,9 milliárd köbméter védett gáztartalék segítheti a hazai fogyasztók, a magyar családok, intézmények és vállalkozások biztonságos ellátását

– olvasható a minisztérium közleményében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában