Fellendülés

2023.04.18. 13:27

Gazdasági előrejelzés: idén tartósan csökkenhet az infláció

Idén a második negyedévétől ismét növekedhet a GDP. A 2023-as év kilátásait jelentősen javítja az elmaradó akut energiaválság, az európai gazdaságok alkalmazkodóképessége, az energiaárak folytatódó visszaesése, valamint számos ágazat ellenálló képessége – hangzott el a Magyar Bankholding elemzőinek első negyedéves makrogazdasági kitekintéséről tartott sajtóeseményen.

Illusztráció

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Suppan Gergely vezető elemző hangsúlyozta, hogy a második negyedévtől azok a vállalatok, amelyek leállították a termelésüket, újraindulhatnak, ami a GDP-adatokban is megjelenhet – írja a Világgazdaság

Ennek megfelelően kismértékben, 0,8 százalékról 1,0 százalékra módosítják a bankholding elemzői az idei növekedési prognózisukat. A következő években pedig újra gyorsulhat a növekedés, amelyet a kilábalás mellett az új ipari kapacitások is támogatnak.

A kiskereskedelem a reálbérek javulásával az év második felétől élénkülhet. A vezető elemző jelezte, hogy tavaly márciusban nagyon magas volt a bázis az üzemanyag-turizmus miatt, így a kiskereskedelem jókora mínuszokat produkál, De arra számítanak, hogy a reálbérek emelkedésével az év második felétől már jöhet az élénkülés.

Az építőipar 11,8 százalékkal csökkent februárban, az előző hónaphoz képest 1,9 százalékkal nőtt. 

Az épületek építése 8,8 százalékkal, az egyéb építményeké 17,7 százalékkal csökkent. A lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma 38,8 százalékkal, a lakásokra kiadott 45 százalékkal csökkent. A lakáspolitika az a terület, amelyet a monetáris politika egyértelműen megfog – mondta az elemző.

Javulóban van a turizmus és a vendéglátás is, a kilátások továbbra is bíztatók. Az idegenforgalom válságállónak tűnik az elemző szerint, amit a kínai nyitás és az atlétikai vb is élénkíthet. A légiforgalmi adatok ugyancsak kedvező tendenciát mutatnak.

Az inflációban láthattuk a csúcsot – mutatott rá az elemző. Suppan Gergely elmondta, hogy a boltok akcióinak hatása a KSH március 20-i adatfelvétele miatt csak az áprilisi adatokban jelenhet meg.

 Számos élelmiszer esetén láthattuk a csúcsot, példaként emelte ki, hogy a nyers tej felvásárlási ára októberben majdnem 300 forint volt literenként, ez most 170 forintra esett vissza. 

Rámutatott: a FAO-árindex márciusban már 20 százalékkal múlta alul az egy évvel ezelőtti szintet, ami radikális csökkenés. Ez megjelent a hazai termelői árindexben, amely tavaly 60 százalék körül volt, most 27 százalékra esett, amit előbb-utóbb követni fog a fogyasztói árindex is.

Emellett a nyersanyagárak és a terményárak lefordulása is segíti az infláció csökkentését. Suppan szerint már decemberben 6,5 százalékra csökkenhet az infláció a bázishatások kiesése miatt, éves átlagban azonban így is 18,5 százalék lehet.

Az elemzők az év második felében számítanak a kamatok csökkentésére, a 18 százalékos egynapos kamat fokozatosan a 13 százalékos alapkamathoz igazodhat, ezt követően pedig sor kerülhet az alapkamat csökkentésére. 

Oroszország izolálása folytatódni fog, de hogy ez milyen irányba viszi a világgazdaságot, nem tudni

– jegyezte meg végül az elemző.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában