Energiabiztonság

2023.05.24. 16:15

Szijjártó: idén megkezdődik a földgáz szállítása Azerbajdzsánból hazánkba (videó)

Fontos lépés az energiaellátás diverzifikációja szempontjából, hogy idén megkezdődik a földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra, miután a politikai megállapodást követően a kereskedelmi tárgyalás is sikerre vezetett; jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Chisinauban – írja a MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a moldovai kollégájával, Nicu Popescuval közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy

2023-ban már százmillió köbméter azeri földgáz fog érkezni hazánkba,

ami a magyar fogyasztáson belül nem nagy mennyiség, de ez az első lépés egy jelentősebb hosszú távú szerződés felépítése felé.

Ennek ugyanakkor rendkívül fontos feltétele a délkelet-európai energetikai infrastruktúra fejlesztése, a mostani kapacitások ugyanis nem elegendők ahhoz, hogy az azeri gáz valódi diverzifikációs megoldást jelentsen Közép-Európában – figyelmeztetett.

Ez európai uniós ügy, egy európai uniós feladat. Joggal várjuk el az Európai Uniótól, hogy finanszírozza azokat a fejlesztéseket, amelyek a délkelet-európai földgázszállítási infrastruktúra kapacitását növelik

– mondta.

Szijjártó Péter sérelmezte, hogy e téren „egyelőre passzivitással találkoztunk Brüsszel részéről”, ami szavai szerint „elfogadhatatlan”.

„Követeljük, hogy az Európai Unió igenis bocsásson rendelkezésre pénzügyi forrásokat ahhoz, hogy itt, Délkelet-Európában a földgázszállítási infrastruktúrát fejleszteni tudjuk” – hangoztatta.

Majd rámutatott, hogy Chisinauban tartják az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját június 1-jén, és ennek egyik eredményeként döntésnek kellene születnie az összeköttetések, például a közlekedési és energetikai kapcsolatok fejlesztéséről az EU és ezen határtérsége között.

A miniszter leszögezte: „mi azt nem fogadjuk el, hogy az Európai Unió nem akar földgáz-infrastruktúrát finanszírozni, mert egyelőre – és ez a következő években is így lesz – ennek a térségnek a földgáz jelenti az energiabiztonság egyik fontos pillérét”.

Ennek kapcsán pedig kiemelte, hogy jelenleg Magyarország és Moldova számára is az Azerbajdzsánból származó földgáz jelenti a legreálisabb alternatívát a földgázellátás biztonsága szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában