Együttműködés

2023.05.03. 14:45

Szijjártó: törökországi tranzit nélkül nincs biztonságos energiaellátás Magyarországon

Mára a Török Áramlat vezeték jelenti az egyetlen kelet-nyugati irányú, megbízhatóan működő energiaszállítási infrastruktúrát egész Európában - mondta a külügyminiszter.

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Fotó: Király Márton

Törökország megbízható és kiszámítható tranzitpartner, nélküle nem lenne garantálható a biztonságos energiaellátás Magyarországon - jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ankarában.

A tárcavezető a Medicor magyar egészségipari vállalat új üzemének átadását követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt közölte, hogy Magyarország hálás Törökországnak az energiabiztonság garantálása terén betöltött szerepéért.

"Törökországi tranzit nélkül nincsen biztonságos magyarországi energiaellátás" - figyelmeztetett, majd rámutatott, hogy mára a Török Áramlat vezeték jelenti az egyetlen kelet-nyugati irányú, megbízhatóan működő energiaszállítási infrastruktúrát egész Európában.

Aláhúzta: "közös barátainktól és szövetségeseinktől kaptunk néhány baráti jelzést, még konkrétabban szankciós fenyegetést, hogy ha meg merjük építeni ezt a gázvezetéket, akkor abból nagy bajunk lesz, majd jól meg fogjuk ütni a bokánkat".

"Mi azonban kitartottunk, nem engedtünk a szankciós fenyegetésnek. Ha nem tartottunk volna ki, nem épült volna meg a Török Áramlat, akkor ma Magyarország földgázellátását nem tudnánk biztosítani" - szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is számít Törökország tranzitszerepére, ugyanis körvonalazódik egy megállapodás azeri földgáz vásárlásáról, amihez ugyancsak szükség lenne erre a szállítási útvonalra. Illetve - mint mondta - tárgyalások folynak a Botas török energiavállalattal török földgáz vásárlásáról is.

Végül pedig kitért arra is, hogy az energetikai együttműködés fontos szegmense a nukleáris energia is, különös tekintettel arra, hogy a két ország azonos technológiájú erőműveket épít.

Kiemelte, hogy Törökországban minden bizonnyal előbb működésbe fognak lépni az új reaktorblokkok és ez Magyarország számára fontos tapasztalatokkal fog szolgálni, ezeket mind-mind fel fogják használni, amikor Magyarországon is működésbe lépnek az új blokkok az évtized végén, a következő évtized elején.

Még egyszer köszönjük Törökországnak, hogy megbízható partnerünk, és segít minket abban, hogy Magyarország energiaellátását még a mostani nagyon nehéz körülmények közepette is biztonságban tudhatjuk

 - összegzett a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában