Energia

2023.05.26. 15:18

Továbbra is hatalmas összeget fordít Magyarország rezsicsökkentésre

A költségek növekedését okozó energiaválság ugyan enyhült, de nincsen vége, ennek ellenére érkezik a nyomás Brüsszelből a családokat védő intézkedések kivezetésére.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A héten kiderült, jövőre is hatalmas összegeket készül fordítani a kormány megelőzni, hogy a rezsiköltségek emelkedése megroppantsa a magyar családokat. Szinte egyidejűleg látott napvilágot az Európai Bizottság ajánlása, hogy Magyarország számolja fel a rezsicsökkentést, amelyet kormánypolitikusok azonnal elutasítottak – írja a Világgazdaság.

Brüsszel javaslatának végrehajtása minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene

– indokolta a kemény magyar álláspontot Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő.

A költségvetés tervezetben 2024-ben is külön fejezetben jelenik meg a Rezsivédelmi Alap. Előirányzata 1361,2 milliárd forint, ami mintegy 1218,8 milliárd forinttal kevesebb, mint a 2023. évi módosított előirányzat. A jelentős eltérést az energiaárak 2022-es tetőzése utáni mérséklődése indokolja.

A lakossági rezsicsökkentés fenntartásán túl, az Alapból a központi költségvetési szervek, az önkormányzatok, továbbá az egyházi és civil intézményfenntartók, valamint az állami tulajdonú társaságok is részesülhetnek.

Tavaly a földgáz- és áramárak sokszorosukra szöktek fel, és a jelentős energiaimportra szoruló Magyarországon a családok számára elviselhetetlen terhet jelentett volna, ha a megemelkedett költségeket rájuk hárítják. Az enyhe télnek köszönhetően erre az évre jelentősen estek az energiaárak, de ettől még mindig magasak maradtak.

A jelenlegi számítások mellett a családokat óvó Rezsivédelmi Alapba jövőre kevesebb kerül, mint a 2023-as előirányzat, de még így is hatalmas összeg, amely a hazai össztermék több mint két százalékára rúg – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában