szűkül a bérolló

2018.10.14. 12:27

Csökkent a sokat és a keveset keresők fizetése közti különbség

Az alacsonyabb jövedelműek fizetése növekedett gyorsabb ütemben.

Kisköre, 2018. október 2. Egy munkás a festékadagolót kezeli a kiskörei vízlépcső víztelenített 2-es számú nyílásában 2018. október 2-án. Árvízvédelmi és vízpótlási feladatokat ellátó, úgynevezett nagyműtárgyakat korszerűsítenek bruttó 13,171 milliárd forintból a Dunán, a Tiszán, a Rábán és a Répcén, amelynek keretében hét műtárgy újul meg 2021. október végéig, közte a 45 éves kiskörei duzzasztómű. A munkálatok során a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön felújítják a vasbeton felületeket, a fémszerkezeteket, a gépészeti és villamos berendezéseket. MTI Fotó: Mészáros János

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Csökkent a különbség a legtöbbet és legkevesebbet kereső munkavállalók átlagkeresete között Magyarországon – közölte a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke vasárnap az M1-en. Szalai Piroska azt mondta: a felső és az alsó tíz százalék átlagkeresete közötti szorzó 3,7-re csökkent a 2012 előtti 4,2-4,6-ról.

Ez az adat már hasonló a szomszédos országokéhoz: a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) országaiban 3,6-3,8-szoros a különbség, Ausztriában 3,3 körüli a szorzó – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy

az alsó fizetési kategóriák emelkedtek gyorsabban.

Azokban az ágazatokban, ahol a legmagasabbak a bérek, mint az infokommunikáció és pénzügy területén, kevésbé növekedtek a bérek, mint például a vendéglátásban.

Az alsó fizetési kategóriák emelkedésének egyik oka az, hogy a kormány 2012-ben, 2017-ben és idén is emelte a minimálbért és a szakmunkás bérminimumot – mondta Szalai Piroska, hozzátéve, hogy a szakképzettséggel rendelkezők minimálbére 2010 és 2018 között megduplázódott.

Borítókép: Egy munkás a kiskörei víztározó felújításán

MTI / Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában