Kihelyezés

2018.01.15. 09:58

A személyi hiteleknél még karácsony van

A bankok januárban az év végi akciók meghosszabbításával és új akciók, kedvezmények meghirdetésével igyekeznek fenntartani az ügyfelek érdeklődését a személyi kölcsönök iránt.

Forrás: vg.hu

Fotó: Kallus György

Az elmúlt év első 11 hónapjában 283,5 milliárd forintnyi új személyi kölcsönt helyeztek ki a bankok – olvasható a Világgazdaság összeállításában.

Mint írják, az összeg 47,4 százalékkal haladja meg a 2016. évi bázisadatot, s csaknem két és félszerese a 2015. évi első 11 hónap teljesítményének. Az adatokból jól látszik, hogy bár májusban történelmi csúcsot döntött a kihelyezés – 30,55 milliárd forint volt az új folyósítások állománya –, amelynek összege a személyi hitelekben hagyományosan erős iskolakezdés előtti augusztusban is 30 milliárd fölött volt, a 2016-os nagymértékű dinamika nem volt tartható. Persze, a decemberi adatokat még nem ismerjük, ám figyelmeztető, hogy tíz évet, 2007-ig kell visszamennünk a statisztikában ahhoz, hogy olyan decemberi adatot találjunk, amely jelentősebb a no­vemberi kihelyezésnél.

A személyi hitelek rendkívüli növekedési ütemének fenntartására tehát nem, ám újabb akciókra bizonyosan számíthatunk az új esztendőben is

– derül ki a BankRáció.hu adataiból. A jelek szerint a pénzintézetek el akarják kerülni, hogy számottevő visszaesést hozzon a hagyományosan gyenge évkezdet. (Csupán 2013-ban volt több a kihelyezés januárban, mint az előző év utolsó hónapjában.)

A K&H Banknál a hónap végéig élnek az év végi kamatakciók. Így a kiemelt személyi kölcsön kamata 9,99, a K&H személyi kölcsöné 13,99, míg a megújult K&H otthonszépítő személyi kölcsön és a jól váltó személyi kölcsön továbbra is 11,99 százalékos kamat mellett érhető el. Szintén január végéig marad az akció a Budapest Bank számlás prémiumkölcsöneinél és a hűséghitelnél. A Sberbank április végéig meghosszabbította az Ingatlan.com extra személyi kölcsönre, valamint a fair személyi kölcsönökre vonatkozó árgarancia-akcióját.

Meghosszabbította év végi akciós személyi-áruvásárlási kölcsönének hitelbírálati és szerződéskötési díjára vonatkozó akcióit a Kinizsi Bank. A csökkentett költségekkel az akciós kamat 19,5 százalék, míg a teljes hiteldíjmutató (THM) 23,91 százalék. Annak az új, úgynevezett nyerő személyi kölcsönt igénylő ügyfélnek pedig, aki a törlesztőrészlet legalább kétszeresét befizeti a banknál vezetett számlára, egyáltalán nem kell a fenti díjakkal számolnia. Így e termék kamata 12,99 százalék, 17,10 százalékos THM mellett.

Február 28-ig meghosszabbította akciós fix takarék személyi kölcsönének elérhetőségét a Mohácsi Takarék is. A hitelhez kapcsolt referenciakamat (háromhavi Bubor) egy bázispontos csökkenését is átvezették. A kamat így a futamidő és a kölcsön összegének függvényében 9,11–14,61 százalék között lehet. (A pénzintézet a három év alatti kölcsönök esetében a változó kamatozású termékeknél sem módosít kamatot.)

Az OTP-nél január 8-tól újra igényelhető akciós forintalapú személyi kölcsön. A bank a standard kamatokhoz képest 0,4–2,0 százalékpontos kedvezményt kínál. Így 5-7 millió forint felvétele esetén 8,99 százalékos kamaton is elérhető a kölcsön, sőt online kuponkóddal további 1 százalékpont kamatkedvezmény érhető el: a THM ekkor a hitelösszegtől függően 8,3–23,1 százalék lehet. Az akció legkésőbb március 18-ig tart.

A Cofidis megújuló hitel referenciakamata, a hathavi Bubor 0,22 százalékról 0,09 százalékra csökkent január 1-jétől. Így 1 millió forint 46 hónapos futamidőre 20,46 százalékos THM-mel igényelhető a banknál.

A lakáshitelekhez hasonlóan a Raiffeisen a személyi hitelek mögé kötött Uniqa hitelfedezeti biztosítások első kéthavi díját is átvállalja új vagy régi kölcsön esetén egyaránt, ha a biztosítást az ügyfél március végéig igényli. Míg korábban 200 ezer forintos havi jövedelemátutalás esetén 1 százalékos kedvezményt adott az MKB Bank, addig januártól annak, aki havi legalább 250 ezer forintot utal a bankhoz, 2,09 százalékos a kamatkedvezmény. Így a kedvezményes kamat 7,9 százalékos. Kisebb hitelösszeget is igényelhetnek a jövőben az Oney Magyarország ügyfelei: a korábbi félmillió forint helyett 300 ezer forint az alsó határ (48–71 hónapos futamidőnél).

De azért kamatemelésről is vannak hírek. 2017. december 30-tól az aktív 250 és az aktív 450, valamint a magnifica kamatkedvezmények csökkentek a CIB Banknál, így a hitelek kamata 13 bázisponttal emelkedett. A nem régi CIB-es ügyfeleknek azonban az 1,5 millió feletti igényléshez már nem kell munkáltatói igazolást csatolniuk, csak a 2 millió felettiekhez.

Január 5-től átszabta termékeinek kamatát a Cetelem Bank. A változás nem volt egyirányú: a saját ritmusú és az adósságrendező személyi kölcsön kamatai bizonyos hitelösszegeknél és futamidőknél csökkentek, más sorokon viszont emelkedett a kamat – derül ki a BankRáció.hu adatait böngészve. A legjobb ügyfélminősítéssel most saját ritmusú hitelt 9,74–15,33 százalékos THM mellett lehet igényelni, míg az adósságrendezésre 9,74–16,02 százalékos a legjobb THM-ajánlat.

Borítókép: Illusztráció

Világgazdaság / Kallus György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában