nem csökkenő érdeklődés

2021.03.01. 10:43

Vadásznak a felújítandó lakásokra a vevők

Sokkal könnyebb eladni a lerobbant lakásokat, mint tavaly, máris érezhető az otthonfelújítási támogatás hatása a keresletben is.

Februárban már több használt lakást értékesítettek, mint tavaly, az otthonteremtési támogatás hatására számottevően nőtt az erősen felújítandó ingatlanok iránti kereslet. Az érdeklődés nem lanyhul, februárban már 20 százalékkal többen böngészték a hirdetéseket, mint egy éve – írja a Világgazdaság.

Erős év lesz az idei a lakáspiacon, a kereslet és a tranzakciók száma is számottevően nőtt már az első hetekben. Februárban összesen 10,2 ezer használt lakóingatlan adásvételére kerülhetett sor az ingatlan.com becslése szerint, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben, januárhoz képest pedig 9,6 százalékos emelkedést jelent az adásvételek becsült számában.

A növekedés egyik motorja a felújítási támogatás volt, ami fokozta a korszerűsítendő lakások iránti keresletet.

Az adatok nem jelentenek meglepetést, számítani lehetett arra, hogy az állami lakásprogram új elemeinek kedvező hatása hamar megjelenik a piacon

– összegezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Januárban a tranzakciók száma még 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, februárban viszont már 2 százalékos volt a többlet, ráadásul jelentősen nőtt a felújítandó, nagy energiafogyasztású lakások iránti kereslet. A lakáseladásokhoz kötelezőn előírt energiatanúsítványokból összességében is több készült, és beszédes adat, hogy a két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra kiemelkedően, mintegy 17 százalékkal több energiatanúsítványt állítottak ki, mint tavaly februárban.

A kereslet továbbra is erős, a lakáspiac erős évre számíthat a legfrissebb adatok szerint

– derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Az eladó lakások iránti érdeklődések száma jelentősen, 20 százalékkal növekedett tavaly februárhoz képest. Az élénkülés tartósnak ígérkezik, sőt, az ingatlan.com előrejelzése szerint a következő hónapokban még erőteljesebben növekedhet a forgalom tavalyhoz képest, de ebben a koronavírusnak meghatározó szerepe lehet.

Tavaly tavasszal ugyanis a járvány magyarországi megjelenése miatt visszaestek az eladások, ami miatt idén márciusban és áprilisban akár 40-50 százalékkal több adásvételre is sor kerülhet éves összevetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában