Gyors akció

2021.11.26. 13:35

Így kapták el a szökött rabot

Hatalmas erőkkel és nyomkövető kutyákkal vették üldözőbe azt a rabot, aki kedden éjszaka szökött meg a bv által fenntartott szarvasmarha-telepről. Még helikoptert is bevetettek az akció során. A szökevényt másnap egy adonyi présházban találták meg.

Megszökött egy rab a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által fenntartott szarvasmarha-telepről november 23-án, kedden éjszaka. Hatalmas erőket mozgósítottak a kézre kerítésére, másnap este pedig el is fogták a 27 éves szökevényt egy adonyi présházban - írja a duol.hu.

Az esetről Darab Zsolt címzetes alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőhelyettese számolt be lapunknak. Az akcióban ő volt a bűnügyi ügyeletes vezető, Farkas Dániel százados, a Mezőfalvi Rendőrőrs parancsnoka pedig a rendészeti vezető.

– A riasztás után azonnal a büntetés-végrehajtási intézethez, az ott felállított vezetési pontra vonultunk. A bv minden kollégáját mozgósította, valamint a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a feladat végrehajtása érdekében az azonnal rendelkezésre álló rendőri erőt összevonták. A körülbelül kilencvenfős apparátus kizárólag a feladat végrehajtására koncentrált. Egy helikopter és az autópálya-rendőrség is a segítségünkre volt. Közben a bv már elindított két nyomkövető kutyát is – vázolta az akció kezdetét Darab Zsolt.

Akkor még nem tudhatták, hogy megszervezett szökésről van-e szó, illetve, hogy segít-e valaki a rabnak. A kutyák folyamatosan követték a szagot, ez azt jelentette, hogy gyalogosan menekült a fogvatartott.

– A kutyák mozgása alapján láttuk a nyomvonalat, hogy merre mehet, így már szűkíteni tudtuk a lehetséges irányát – mondta az alezredes, közben térképen is szemléltette, hogy a telepről az M6-os autópálya irányába, onnan pedig Ercsi felé menekült (odavalósi egyébként a férfi).

Darab Zsolt címzetes alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőhelyettese

Forrás: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Minden kiépített átjáróhoz, mezőgazdasági behajtóhoz rendőröket állítottak, hogy elállják az útvonalat. A körülmények egyáltalán nem voltak kedvezőek, hiszen sötét éjszaka volt, a nagy pusztaságban nem lehetett látni, nem beszélve a fagypont alatti hőmérsékletről. A hajnali fagyás, dérképződés miatt sajnos a kutyás keresést le kellett állítani (hajnali 3 óra után), az már a négylábú kopók életét veszélyeztette volna.

– Jól lefogtuk a kihajtókat, az adonyi Szőlőhegynél a domborzat is úgy leszűkítette a lehetséges menekülési útvonalat, hogy csak egy irányba tudott volna menni – magyarázta az alezredes, azonban a rab eltűnt, innentől úgymond kihűlt a forró nyomos üldözés.

Ekkor más módszert kellett alkalmazni, reggel megkezdődött a bűnügyi-nyomozati munka. Alapos kutatásba kezdtek, amelynek során a szökevény kapcsolatait, bűntársait, lehetséges tartózkodási helyeit és minden egyéb információt gyűjtöttek össze. Ekkor kérte a lakosság segítségét is a rendőrség, közzétették a szökevény fényképét.

Rendkívül széles körű volt az adatgyűjtés, ám a kézre kerítés aznapi sikerét nem ez a nyomozati munka eredményezte, hanem két körzeti megbízott rendőr esti szolgálata.

Fridrich Tamás főtörzsőrmester, beloianniszi KMB-s, valamint Cséza László zászlós, perkátai KMB-s akkor este az adonyi Szőlőhegyen kezdte meg a szolgálatát. Átlagosnak indult a munka, hiszen nem gondolta senki, hogy itt rejtőzködhet a rab.

Az ilyen szolgálat során nagyon sok jelzést, helyzetet, körülményt szemléznek, hiszen nagyon sűrű a terület beépítése, tele van kisebb-nagyobb borospincékkel, ahol nemcsak betörések lehetnek, hanem segítségre szoruló idősek is. 

A két rendőrnek az tűnt fel, hogy az egyik présházból fény szűrődik ki, és nyitva van az ajtó. Bekiabáltak, de nem reagált rá senki, így kiszálltak, hogy megnézzék közelebbről is a helyszínt. A szökevény ott tartózkodott, nem ellenkezett, 

így a KMB-sek a férfit a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra előállították: fogolyszökés bűntett elkövetése miatt eljárást kezdeményeztek vele szemben, majd a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe vitték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!