Elképesztő

2022.03.16. 15:35

Százezrekért vásárolt gyanútlan áldozatai pénzén a tizenhét éves internetes csaló

Vádat emeltek egy fiatalkorú fiú ellen, aki jogtalanul megszerzett bankkártya-adatokkal élt vissza.

A vádirat szerint a tizenhét éves elkövető 2020 szeptemberében nőnek adva ki magát, az interneten megismerkedett egy férfival, akinek a netes csevegés során minden alap nélkül felajánlotta, hogy egy bank által szervezett milliós ajándéksorsoláson vegyen részt. Ennek érdekében a megtévesztett férfitól elkérte a bankkártyájának adatait, aki azt gyanútlanul megadta - derül ki Magyarország Ügyészségének közleményéből.

 

A fiú az interneten 22.490 forint értékben vásárolt a sértett számlájáról, majd 2021 májusában hasonló módszerrel egy másik férfinak 15.000 forint kárt okozott.

 

A fiatalkorú további két személlyel úgy vette fel kapcsolatot, hogy belépett egy ismerőse közösségi oldalára, és az ő ismerőseinek írt a feltört fiók tulajdonosának nevében. Üzeneteiben hamis indokokkal megtévesztve a sértetteket, elkérte tőlük bankkártyájuk adatait, majd az adatokat felhasználva internetes vásárlásokat, banki tranzakciókat hajtott végre. 

 

Az okozott kár egy esetben a 660.000 forintot is meghaladta, a másik sértettet pedig 112.000 forinttal károsította meg.

 

Az ügyészség a fiatalkorúval szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés hozatalára, abban végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak azzal, hogy a felfüggesztés idejére a bíróság rendelkezzen pártfogó felügyeletéről.

 

Illusztráció: 123RF

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!