Krimi

2022.11.15. 11:11

Felháborító: közel 200 vadat ejtett el illegálisan két orvvadász

Évekre börtönbe kerülhet az a három férfi, akik közül ketten éveken keresztül illegálisan ejtettek el vadállatokat több, mint 80 milllió forintos értékben, majd feldolgozták a húsukat, egy társuk pedig segített nekik megsemmisíteni a bűnjeleket.

Fotó: Shutterstock

Egy magyar és egy szlovák férfi barátok voltak. A magyarnak 2016-tól volt vadászati engedélye. A szerződés szerint

 

meghatározott fajtájú és számú állat reljtésére volt jogosult Béda Karapcsa nevű vadászterületén. 

 

Szlovák barátja a magyar férfire vonatkozó bérvadászati szerződés keretében volt jogosult vadászati tevékenységre az érintett vadászterületen.

A két férfi 2016 és 2020 között azonban olyan állatokat is lelőtt, köztük trófeákat is,

 

amelyekre egyáltalán nem volt engedélyük. 

 

Tiltott vadászati eszközöket használtak, és vadászati tilalmi idő alatt is ejtettek el különböző vadakat, többek között gímszarvast, vaddisznót, melyek trófeáit kikészítették, húsukat feldolgozták, felhasználták.

Az elejtett állatok maradványainak megsemmisítéséhez  atársukat kérték meg, aki egy közeli telephelyen munkagéppel különböző méretű gödröket ásott, hogy a tetemeket azokban temesse el.

 

A húst a szlovák férfi tanyáján dolgozták fel, ahonnan a nyomozás során jelentős myennyiségű húskészítményt foglaltak le.

 

A feldolgozáshoz használ tárgyakat is lefoglalták, és pecséttel látták el a rendőrök, emellett figyelmeztették a két vadászt, hogy ha a lefoglalt tárgyakat visszaszerzik, újabb bűncselekményt követnek el. Ennek ellenére a két férfi már másnap elszállította a húsokat és a kellékeket a helyszínről.

A két vadász négy év alatt

 

összesen 190 vadat ejtett el jogosulatlanul, amivel 80 millió forintnál is nagyobb kárt okozott. 

 

A férfiak lopás, orvvadászat, zártörés, hulladékgazdálkodás megsértése miatt is felelhetnek, melyek miatt 5-10 évig terjedő börtönbüntetés várhat rájuk - írja az Ügyészség oldala.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!