Krimi

2023.01.31. 12:36

Kiderült, hogy történhetett a halálos tragédia a sajóbábonyi üzemben

Egy 39 éves férfit ért végzetes baleset.

Forrás: Shutterstock

Fotó: APChanel

Munkavégzés közben veszítette életét egy dolgozó az egyik sajóbábonyi üzemben múlt héten: a férfi valószínűleg megfulladt.

A vármegyei rendőr-főkapitányságon büntetőeljárás indult halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettessel szemben, de a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal munkavédelmi hatósága is vizsgálatot indított. 

A boon.hu több forrásból úgy értesült, valóban fulladás történt, mert nem volt a férfi környezetében belélegezhető oxigén. 

A férfi úgynevezett beszállásos munkavégzést végzett egy tartályban, ahol nem volt elég levegő, valószínűleg azért, mert egy olyan tisztítási eljárást végeztek előtte benne, amely során a lejátszódó folyamatok kiszorítják, vagy kémiailag bontják az oxigént.

Az üggyel kapcsolatban a témában jártas szakértő azt mondta a lapnak, a szerencsétlenül járt férfi két hibát is elkövethetett. 

Sem a terepet nem készítette elő, sem utasítást nem kaphatott a munkavégzésre. Ha kapott volna, még legalább két embernek lennie kellett volna vele, akik előkészítik a terepet, biztosítanak és koordinálják a munkát, amit csakis akkor kezdhettek volna el, ha előtte megbizonyosodnak róla, hogy a munkaterület biztonságos - ahogy azt a törvény előírja.

A portál úgy tudja, az elhunyt férfi képzett szakember volt, és a beszállásos munkavégzés szabályaival is tisztában kellett lennie. 

A szakértő szerint vagy a túlságosan rutinná vált napi munkavégzés vezetett a tragédiához, vagy fáradság, figyelmetlenség lehetett az ok.

A sajóbábonyi cégnél csaknem napra pontosan egy éve is történt halálos baleset, akkor a nyomozás után munkavédelmi bírságot kapott a cég, és határozatban kötelezték a megállapított munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére.

Az érintett céget a boon. hu is megkereste, de kérdéseikre eddig nem reagáltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!