Krimi

2023.03.21. 13:40

Figyelmeztet a rendőrség: veszélyes kábítószer került a magyar piacra

Pikó: ez az a kábítószer manapság, amire a leggyorsabban rá lehet szokni.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: OneSideProFoto

Közös akcióban számolt fel egy nemzetközi drogterjesztő bandát a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – számolt be a police.hu. A bűnözők egy hónap alatt 30 kilogramm kábítószert terítettek szét a Csallóközben és a Nyugat-Dunántúlon, köztük Tatabányán és Oroszlányban. A drogot korábban Komárom, Győr és Pápa környékén is árulták – írja a Bors.

Kristályos szer

Az akcióban nyolc helyszínen kezdték meg a nyomozást. A házkutatások során 8000 adag kristályos kábítószert, 8 ezer eurót, 1,5 millió forint készpénzt, tasakokat, mérlegeket és droglabor kialakításához szükséges eszközöket is találtak a rendőrök.

Az is kiderült, hogy a szlovák–magyar közös akcióban, melyben összesen 150 rendőr vett részt, az említett helyszínek mellett Debrecenben, Pécsett, valamint Szlovákiában is tartottak házkutatásokat és razziákat.

A bűnszövetkezet 13 tagja ellen eljárás indult. A szervezetet irányító férfit, a 30 éves szlovák Sz. A.-t és élettársát, a magyar, 25 éves drogbárónőt, R. G.-t őrizetbe vették a nyomozók, és kezdeményezték mindkettőjük letartóztatását, amit időközben a Győri Járásbíróság el is rendelt.

Üt a szlovák kokain

A nyomozás során kiderült, hogy a szervezet a népszerű szlovák kábítószer, a pikóként ismert drog terjesztéséért felelt. A készítményről az internetezők eltérő dolgokat írtak:

„Lényegében ez metamfetamin, amit sokan »szlovák kokainként« ismernek.”

– Orron keresztül szippantottam fel. Elkezdett zsibbadni a lábam. Furán éreztem magam. Nem tudtam tőle se aludni, se enni. Nem ment le egy falat sem a torkomon, viszont nagyon szomjas voltam

„Az egyik barátom elveszítette miatta a munkahelyét, a személyiségét és paranoiás lett. Párszor kipróbálod és már rajta is vagy.”

 

A metamfetamin alapú készítmény, azaz a pikó az orvosok szerint ártalmasabb a heroinnál és a kokainnál is. A leginkább ártalmas diszkódrogok egyike.

Állandóvá váló üldözési mánia

A metamfetamin azzal vonzza a használóit, hogy energikussá válnak tőle, pihenés nélkül sokáig képesek dolgozni vagy bulizni. Azért is népszerű, mert növeli a szexuális étvágyat és a teljesítőképességet – számolt be róla több szerhasználó korábban.

Matthew Frances, egy kaliforniai sürgősségi betegellátó orvosa, aki rendszeresen kezel metamfetamint használókat, azt állítja:

„A kristályos metamfetamintól az emberek egy darabig jól érzik magukat, de aztán teljesen tönkreteszi őket. Akik fogyasztják, izgatottak és paranoiások lesznek, üvöltenek és kiabálnak. Napokig fenn tudnak maradni alvás, evés nélkül.”

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!