Krimi

2023.05.05. 12:12

Riasztó belegondolni: potenciális tömeggyilkosok vannak az iskoláinkban

Egyre gyakoribb, hogy fiatalok, látszólag minden előzmény nélkül mások életére törnek, vagy megpróbálják eldobni a saját életüket.

Illusztráció: Shutterstock

Nyolc diák és egy iskolaőr vesztette életét Belgrádban, amikor szerdán egy 13 éves kamasz fiú ámokfutást rendezett, majd két nappal később egy 21 éves fiatal szintén Szerbiában végzett tömegmészárlást.

Eddig ilyen  lövöldözéseket, ahol civilek ragadnak fegyvert, szinte csak Amerikában láthattunk, azonban a szomszédunkban történt események jelzik: ez a probléma bizony Európába is begyűrűzött. A 13 éves fiút például az eddigi információk szerint társai lelkileg bántalmazhatták, sokan ezzel indokolják a történteket. 

illusztráció: Shutterstock

Fontos, hogy tudjuk: ezek az esetek megelőzhetők. A Ripost megkérdezte Dudás Erikát, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) elnökét: mit tehetünk, ha a gyermekünk egyik iskolatársa tömeggyilkosságról fantáziál? 

Ha a szülő észlel valami gyanúsat a gyerekénél, ő is kérhet segítséget. Fontos, hogy elérjen egy olyan intézményrendszert, ahol szakember ad tanácsot, személyiség vizsgálaton keresztül az agresszív cselekedet mögötti pszichés problémát fel tudja tárni, és utána terápiás módszerrel meg tudja oldani. Vannak az iskolákban és most már óvodákban is szociális munkások, van az osztályfőnök, az iskolapszichológus, akikhez a gyerek fordulhat, ha zaklatják, és ezt nem a szüleivel akarja megbeszélni. 

Illusztráció: Shutterstock

Ha az osztálytársak veszik észre, hogy valakit folyton bántanak, vagy hogy a társuk készül valamire, ők is adhatnak jelzést, és ezt tudatosítani kellene a körükben. A bántalmazottból válhat később agresszor. Az anonim segélyhívók nagy segítséget jelentenek. Hazánkban például a LESZ-nek (Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége - a szerk.) kapcsolata van az áldozatsegítő központokkal, vészhelyzetben a 112-es segélyhívóval, ha mentőre van szükség és bizonyos esetekben a rendőrséggel is

–mondta Dudás Erika.

A telefonálni sokféle krízis- szituációban lehet, ilyenkor nincs a beszélgetés hosszúsága korlátozva. Ilyen például az öngyilkossági szándék is. Az öngyilkosságra készülők az évi kb. 200 ezer telefonáló 3-5 százalékát teszik ki. Sokszor nem is akar igazán meghalni az illető, de abban a beszűkült tudati állapotban, amikor nagyon nagy  fájdalom - pl. halálos betegség, tragédia, valakinek az elvesztése, anyagi nehézségek, párkapcsolati probléma, szerelmi csalódás - nem lát más megoldást - írja a Ripost cikkében.

Illusztráció: Shutterstock

Van segítség!

Sok helyen találkozhatnak már a LESZ telefonszámaival, szórólapokon, különböző műsorokban, az interneten és az iskolákban is, hogy a kilátástalan helyzetben is előttük legyen az elérhetőségük. Veszprémben például a Viadukton helyeztek el egy megállító táblát. A hívók között a korábbi időkhöz képest sokkal több a fiatal, a 18 év alatti vagy a 18-30 éves közötti segítséget kérő. Ha velük megbeszélte a problémát, később már megbeszéli mással is. Ha pl. rossz jegyet kapott, az sem tragédia, ki lehet a későbbiekben javítani. Amikor pedig valaki nagyon elkeseredett, hívja 116-123-as telefonszámot!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában