Az európai mozi utolsó mestere

2017.09.25. 11:24

Díszdoktori címet kapott Tarr Béla Kínában

A kínai Vuhani Egyetem díszdoktorává avatta vasárnap Tarr Béla filmrendezőt – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) hétfőn.

Szeptemberben Tarr Béla volt a vendége a Kínai Filmszövetség által szervezett Kínai Ifjúsági Filmfórumnak Kína egyik vezető egyetemén, a Vuhani Egyetemen. A rendezvényen a magyar filmrendező több száz fiatal kínai filmes előtt tartott beszédet, osztotta meg tapasztalatait. A fórum keretében Tarr Bélát a Vuhani Egyetem díszdoktorává avatták – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ezelőtt Kínában a Pekingi Filmakadémia (BFA) ajándékozta meg díszdoktori címmel a magyar filmrendezőt.

Az egyetem méltatásában Tarr Bélát „az európai mozi utolsó mesterének” nevezte. Tarr filmjeiben elkötelezetten és mélyrehatóan foglalkozik társadalmi kérdésekkel, az emberek közötti kapcsolatokkal, a való élet és a filozófia kérdéseivel és sok más fontos témával.

A laudáció szerint művészetének egyedisége és mélysége Bergmannal, Antonionival hasonlítható csak össze. „A mai filmvilágban mesteri státusza szilárd, filmjeivel új kognitív és szellemi energiát hozott a világba, és állandó nyomot hagyott az emberi kultúrában és emlékezetben” – olvasható a méltatásban.

Borítókép: TARR Béla magyar rendező mosolyog, miután átvette a zsűri nagydíjaként odaítélt Ezüst Medvét a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén 2011. február 19-én. (MTI/Hszinhua/Luo Huan-huan)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában