mesés nap

2017.09.29. 16:42

A magyar népmese napját ünnepeljük szombaton

Benedek Elek születésnapjára remek mesékkel készül a közmédia.

Az 1859-ben született író, újságíró, országgyűlési képviselő, „a nagy mesemondó” születési évfordulóján, szeptember 30-án 2005 óta ünnepli az ország a népmese napját.

A hagyományosan társas eseményekkor, szóban elmondott népmeséket az 1800-as években kezdték el összegyűjteni és lejegyezni, ebben pedig elévülhetetlen szerep jutott Benedek Eleknek, a Kerekerdő-mesék atyjának. Számos történet neki köszönhetően maradt fenn, neve végül annyira összekapcsolódott a mesékkel, hogy máig őt tartják a magyar népmesegyűjtés egyik legnagyobb alakjának.

Az M2 gyerekcsatorna a kiapadhatatlanul gazdag örökségből válogatott a jeles napra, ezzel is tisztelegve szombaton a magyar népmesei kultúrkincs egyik legnagyobb hatású alakja előtt.

A reklámmentes gyerekcsatorna szombat reggel 6.25-től A háromágú tölgyfa tündére című mesével, 14.30-tól a Só, 19.20-tól A mindent járó malmocska c. mesékkel jelentkezik, amit rögtön követ Az égig érő paszuly, illetve A királykisasszony cipője című magyar népmese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában