koprodukció

2017.12.19. 16:16

Január elején mutatják be a Mária Terézia-minisorozatot

A királynő születésének 300. évfordulója alkalmából a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia által közösen készített, kétrészes filmet január 5-én és 6-án tűzi műsorra a Duna Televízió. A kétrészes minisorozat werkfilmjét hétfőn mutatták be a Magyar Rádió Márványtermében.

A koprodukció cseh kezdeményezésre jött létre, a magyar közmédia pedig örömmel vett részt benne – idézte fel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. Vaszily Miklós kiemelte: ez az együttműködés nagyon szép példája annak, hogyan lehet a régióban olyan művészeti alkotásokat létrehozni, amelyek egyszerre szólnak mindannyiunkról, a népeinket közösen előrevivő eseményeket elevenítik meg, mindezt pedig mai nyelven, szórakoztatóan teszik.

A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készített minisorozatot Miroslava Zlatníková forgatókönyve alapján az Egyesült Államokban élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte.

Mint a rendező elárulta, a forgatás során a különböző nemzetiségű színészek mind a saját anyanyelvükön játszottak. Ettől a történelmi filmekben gyakran dolgozó rendező kezdetben tartott, végül azonban – mint mondta – mégis kiválóan működött.

Ilyen nagyszabású történelmi filmeket nehéz létrehozni a magas költségigény miatt, a mostanáig példa nélküli, négyes koprodukció azonban ebből a szempontból is jó kezdeményezésnek bizonyult – hangsúlyozta Robert Dornhelm.

A kétszer száz perces alkotás Mária Terézia fiatalkorától császárnővé koronázásán keresztül követi végig az uralkodó sorsát egészen magyar királynővé választásáig.

A címszerepet az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja; mellette cseh, szlovák, osztrák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint. A Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film, az MR Film, a Maya Production és az MTVA koprodukciójában megvalósult Mária Terézia-minisorozatot 2018. január 5-én és 6-án este láthatják a Duna Televízió nézői.

Borítókép: Robert Dornhelm rendező a filmsorozat bemutatóján. MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában