Népművészet

2018.04.05. 13:05

Ősztől várja vendégeit a felújított Hagyományok Háza

Szeptemberben nyílik meg a nagyközönség előtt a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó felújított épülete.

Budapest, 2018. április 5. A felújítás alatt álló Budai Vigadó épületének belsõ tere 2018. április 5-én. Szeptemberben nyílik meg a nagyközönség elõtt a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó felújított épülete. MTI Fotó: Mónus Márton

Az építők az eredeti közbeszerzési szerződésük előírása szerint fokozatosan, az elkészülés ütemében engedik át az épületet az intézménynek, hogy az visszaköltözhessen. A költözésnél elsőbbséget élvez a könyvtár és a színházterem, ugyanis a könyvtár több mint 40 ezer kötetének visszapakolása, rendszerezése, valamint a színpadi gépészet beszerelése mintegy két hónapot vesz igénybe.

A nyári szünet lehetőséget ad a teljesen új, modern gépészet próbaüzemeire is, így szeptember 1-jétől a ház a maga „teljes fegyverzetében” áll majd a nagyközönség rendelkezésére – mondta el Kelemen László főigazgató a csütörtökön tartott épületbejáráson.

A felújítás alatt álló Budai Vigadó épülete
MTI Fotó: Mónus Márton

Az épület földszintjén elbontották az utólagos galériabeépítéseket, így helyreállíthatóvá váltak az eredeti, nagy belmagasságú terek. Az előcsarnokot, a díszlépcsőházat az üveg felülvilágítóval, a dísztermet az eredeti architektúrának megfelelően rekonstruálták, biztosítják a színpad és a hátsó színpad kapcsolatát. A pinceszinten jelentős beavatkozás – alapmegerősítés, alapsüllyesztés, vízszigetelés, födémcsere – történt annak érdekében, hogy a terület hasznosítható legyen.

A helyigény miatt szükség volt az udvar alatti terület hasznosítására is, az új pincerész felett lépcsős lelátó készült. A tetőtér-beépítés esetében új acélszerkezetű tetőszint épült, az udvart üvegszerkezettel fedték le. A homlokzati nem eredeti, elhasználódott portálok és korszerűtlen nyílászárók helyett az eredetit utánzó, de új, hő- és hangtechnikailag megfelelő szerkezeteket építettek be. A műemléki leltárban is szereplő eredeti burkolatok a restaurátori tervek szerint megújulnak, egyéb helyeken a funkcióknak megfelelően új kerámia-, parketta-, szőnyegpadló-burkolatok készülnek.

A felújítás alatt álló Budai Vigadó épületének bálterme
MTI Fotó: Mónus Márton

A budai Vár lábánál fekvő Corvin téri Budai Vigadó épülete mintegy 7,1 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg, az épületből 2016 október végén költözött ki ideiglenesen a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes.

A Hagyományok Háza a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, amelyet a nemzeti kulturális örökség minisztere 2001-ben alapított. A Magyar Állami Népi Együttes, a Kárpát-medence népi tudását átfogó Lajtha László Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum, valamint a Népművészeti Módszertani Műhely a hagyományos paraszti kultúra anyagának gyűjtését, dokumentálását, megőrzését, korszerű feldolgozását és élő továbbadását, átörökítését végzi.

Borítóképünkön a felújítás alatt álló Budai Vigadó épületének belső tere látható 2018. április 5-én

MTI Fotó: Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában